:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2016   12:05

0

137

IP "Prosveta" danas obeležava 72 godine

Vetar u leđa "Prosveti" je dala odluka Privrednog suda u Beogradu doneta krajem septembra, po kojoj je ova nekada najveća izdavačka kuća u bivšoj Jugoslaviji ušla u period reorganizacije, što nagoveštava da je "Prosveta", posle neuspele privatizacije, prvi put ponovo u sigurnim vodama.

Posle odluke Vlade Srbije da obaveže državna preduzeća, poverioce "Prosvete", da dugove te kuće pretvore u kapital, za reorganizaciju "Prosvete" založili su se i privatni poverioci, pa je Privredni sud usvojio njen unapred pripremljeni plan reorganizacije, pravni dokument zasnovan na jasnim ekonomskim pokazateljma, koji garantuje stabilizaciju preduzeća.

Da je već na dobrom putu, "Prosveta" je pokazala i pojavom na ovogodišnjem 61. Međunarodnom sajmu knjiga sa novim zapaženim izdanjima.

"Prosveta" je u oktobru, neposredno pred Sajam knjiga, zajedno sa "Lagunom", izdala kineski bestseler "Šangajska princeza" književnice Danjan Čen, jedne od najpoznatijih i načitanijih spisateljica danas u Kini, prodat u milionskom tiražu širom sveta i preveden na više jezika.

Knjiga govori o strahotama kineske Kulturne revolucije i patnjama pripadnice bivšeg kineskog visokog društva u logorima za prevaspitavanje Crvene garde.

"Srbija na istoku" Svetozara Markovića, knjiga koje već skoro tri decenije nema u knjižarama, sa predgovorom Jaše Prodanovića, još jedan je adut "Prosvete" koji je privukao čitaoce.

Ovo delo Svetozara Markovića, prvog teoretičara socijalizma kod nas, izdato na 170. godišnjicu njegovog rođenja, ni vek i po od prvog objavljivanja nije izgubilo na aktuelnosti.

Četvorica velikana ruske i svetske književnosti Gogolj, Turgenjev, Ljeskov i Čehov, koji kroz svoja dela oslikavaju Rusiju 19. veka onakvu kakva ona zaista jeste - rastrzana između birokratije, klera, lokalnih moćnika i drznika - zastupljeni su u izboru "Prosvete" pod nazivom "Najlepše ruske priče".

"Prosveta" je objavila i novi roman Ratka Adamovića "Jevanđelje po ribaru", novo izdanje kultne knjige Ernesta Hemingveja "Pokretni praznik" o njegovim mladim godinama u Parizu, zatim "Janičarove uspomene ili Turska hronika" o životu Konstantina Mihailovića, Srbina iz Ostrovice, poznatog i kao Konstantin Janičar, kao i roman "Firentinski šal" autorke Vesne Radović.

Zapaženo je i novo izdanje pesama Pabla Nerude u zbirci pod nazivom "Sunce u repu vetra", "Izabrani spisi" kineskih filozofa Konfučija, Lao Cea i Čuang Cea, ratni dnevnik "Od Rama do Krfa" Vladislava Petkovića, "Pesme iz Norveške" Desanke Maksimović, zbirka poezije i novi roman Milisava Milenkovića i još dvadesetak novih izdanja.

Sa tri romana Ljiljane Habjanović Đurović u jednoj knjizi, "Prosveta" je obnovila ediciju "Veliki romani", u kojoj će se uskoro naći i romani Milutina Uskokovića, Branka Ćopića i Milisava Savića.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva