:

:

TV Most

Foto: Vučić i Kurc na izložbi u Palati Porčija T

clock

Mart 24, 2015   11:02

0

186

Investitorima nudimo najbolje uslove u regionu

"Srbija ne traži, niti ima neki drugi put, osim evropskog", rekao je premijer otvarajući Poslovni forum Srbija u Beču 2015. u Privrednoj komori Austrije, koji je okupio najznačajnije predstavnike privrede dve zemlje.

Vučić je takođe istakao da Austrija sa 12,8 odsto od ukupnih direktnih investicija predstavlja pojedinačno najvećeg investitora u našoj zemlji.

Takođe je rekao da je jasno kuda ide Srbija kada se uzme u obzir da je trgovinska razmena sa EU 17 milijardi evra, što je 62, 9 odsto od ukupne razmene koju ima Srbija.

„Ponosan sam na činjenicu što je Srbija danas politički i ekonomski stabilna zemlja uprskoj ekonomskoj krizi, što je stub stabilnosti u celom regionu, što ne predstavlja nikakav problem, već rešenje, i kada ljudi govore o današnjoj Srbiji govore sa mnogo poštovanja“, objasnio je Vučić dodajući da je to tako jer Srbija danas poštuje sve svoje susede sa kojima je, pre 20 i 25 godina, neretko bila u ratnom sukobu.

Prema njegovim rečima, Srbija danas želi da provede duboke i istinske reforme i po tome je jedinstvena u južnoj Evropi, a to radi zato što u tome vidi spas za budućnost zemlje, gledajući daleko ispred sebe, a ne kratkoročno.

„Srbija je prihvatila najteža rešenja“, naglasio je Vučić i podsetio da su u međuvremenu doneti moderan zakon o radu, o privatizaciji, stečaju, penzijama, građevinskim dozvolama.

Takođe se sprovode i mere fiskalne konsolidacije i Srbija, prema Vučiću, je jedina zemlja koja je krenula u te reforme bez pritisaka međunarodnih finansijskih institucija.

„U te reforme smo krenuli, jer želimo da kao zdrava i uspešna zemlja budemo deo EU. Ne želimo da budemo ni blizu najsiromašnije zemlje EU kada budemo primljeni“, poručio je Vučić.

On je podsetio da je Srbija, zahvaljujući merama za smanjenje fiskalnog deficita, postigla aranžman sa MMF-om.

U prva tri meseca dramatično je smanjen fiskalni deficit, rekao je Vučić, procenio da on neće biti veći od 190 miliona, što znači da je rigoroznim merama štednje, ali i povećanjem prihoda u prikupljanju PDV-a i akciza deficit smanjen za više od 60 odsto.

Premijer je rekao da u ovoj godini očekuje, uprkos nekim drugačijim procenama, da će Srbija imati pozitivan rast, a iduće i 2017. godine rast od dva odsto uz deficit koji neće prelaziti 1,5 procenata, čime bi Srbija bila najbolja u regionu.

„Potrebna je za to politička stabilnost koju smo uspevali da održimo, i još više stranih investicija“, podvukao je on.

Govoreći o nedostacima koje, kako kaže, ne želi da krije, Vučić je kazao da je u budžetu ušteđeno tako što nije izdvojeno dovoljno novca za kapitalne investicije, što je počelo da se menja ovog meseca.

Vlada, prema njegovim rečima, radi na pravljenju ambijenta povoljnog za privlačenje investitora, jer bez stranih investitora Srbija nema dovoljno sopstvenog kapitala da napravi pozitivan rast.

Vučić je preneo da je u prethodnom periodu obezbeđeno da se na samo jednom šalteru dobiju građevinske dozvole, i naglasio da je vlada spremna da direktno odgovara na pitanja investitora, te da će svaki od investitora imati svog mentora, koji će voditi računa o svakom ulagaču, jer su svi dobrodošli.

„Teško mogu da zamislim da neko drugi u okruženju može da ponudi tako dobre uslove. Mi nismo članica EU tako da imamo veće mogućnosti za podsticanje investicija“, podvukao je premijer.

On se, pozdravljajući tesne veze privrednih komora dve zemlje, posebno u preuzimanju iskustva iz Beča u reformisanju PKS, rekao da je zahvalan austrijskoj komori na posredovanju u pravljenju još tesnije saradnje u regionu.

„Želimo unapređenje saradnje i sa prištinskom privrednom komorom, ne ulazeći u politička pitanja. Smatramo da biznis ne poznaje bilo kakve barijere, kako ljudske, tako ni formalne. Zato smo zahvalni austrijskoj komori što nam po tom pitanju dodatno pomaže posredujući da napravimo jsos bližu saradnju u regionu“, naglasio je Vučić.

"Srbija danas želi da sprovede duboke i istinske reforme i to nas čini jedinstvenim u Evropi. Gledamo daleko ispred sebe, a ne kako ćemo preživeti 24 sata ili 24 dana", naglasio je srpski premijer.

Dodao je da se ove godine predviđa da Srbija ostvari privredni rast, a da u 2016. godini on bude dva odsto, naglasivši da naša zemlja mora da uradi više na privlačenju stranih investicija, jer bez stranih ulaganja neće imati sredstava za taj rast.

"Imaćemo ljude u Vladi, SIEPI i drugim institucijama, koji će voditi računa o svakom pojedinačnom projektu. Teško da iko u regionu može da ponudi bolje uslove stranim investitorima", naglasio je premijer Vučić i dodao:

"Želimo veće privredno i političko prisustvo Austrije u Srbiji. Verujem u prijateljstvo Srbije i Austrije, verujem u ekonomske interese naše dve zemlje".

Srbija će inače, naveo je još, raditi zajedno s predstavnicima austrijske vlade na preuzimanju iskustava iz dualnog sistema obrazovanja, u čemu Austrija predstavlja jednu od vodećih zemalja u Evropi, a čime je uspela da smanji procenat nezaposlenosti mladih ljudi.

Od Austrije, kako je kazao, Srbija očekuje dalju podršku na putu u EU, kao i još značajnije prisustvo Austrije u Srbiji.

„Mi ne tražimo milostinju, već hoćemo da se takmičimo sa svima, da imamo bolje uslove od drugih, da možete više para da zaradite i ostvarite više profita“, ukazao je on.

Osvrnuvši se na brojnu srpsku dijasporu u Austriji, Vučić je kazao da „je ljubav prema Austriji vidljiva na svakom koraku i u Beču i drugim delovima ove zemlje“.

Vučić je dodao da Srbija, u borbi protiv nezaposlenosti želi da preuzme austrijski model dualnog sistema obrazovanja.

Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl otvarajući zajedno sa premijerom Srbije srpsko-austrijski poslovni forum u Beču ocenjuje da je Srbija u privrednom smislu već članica Evropske unije.

"Planovi, koje srpska Vlada ima da reformiše zemlju, da je modernizuje i priključi evropskoj porodici, zaslužuju pohvale i poštovanje", rekao je Lajtl, obraćajući se najznačajnijim predstavnicima austrijske i srpske privrede.

"U privrednom smislu, Srbija je već član Evropske unije. Raduje me što Vam je pošlo za rukom da u Srbiji sprovedete važne reforme i ja Vam u ime austrijske Privredne komore na tome čestitam", rekao je on i dodao da Austrija i njeni privrednici imaju veliko poverenje u našu zemlju, ali i u naše ljude.

On je istakao da Austrija nema kratkoročne, već veoma ozbiljne dugoročne planove za saradnju sa Srbijom.

"Naše kompanije veruju u vaše reforme i u vašu zemlju. Nismo samo poslovni partneri, već prijatelji, pre svega.To poverenje je bilateralno", naglasio je Lajtl.

Predsednik austrijske Komore je prethodno u susretu sa premijerom Aleksandrom Vučićem istakao da srpska vlada radi mnogo na napretku Srbije na putu evrointegracija i u ekonomskom smislu.

Lajtl je zahvalio na poverenju koje srpska Vlada ima u austrijske kompanije.

I Lajtlov kolega, predsednik Privredne komore Srbije (84, PKS) Marko Čadež poručuje da je Srbija dobro mesto za poslovne interese austrijskih privrednika, koji bi sa srpskim biznismenima mogli zajednički da ostvaruju profit, izjavio je danas u Beču Partnerstvo privrednika dve zemlje je veoma važno, jer u Srbiji ima dobrih proizvođača koji mogu da budu značajni partneri i kooperanti austrijskim privrednicima, a domaći biznismeni mogu da imaju korist od toga što će od austrijskih da primene iskustva sa novim razvojnim tehnologijama, rekao je Čadež.

On je na poslovnom forumu "Srbija u Beču 2015." naveo da su razlozi zbog kojih investitori iz Austrije treba da ulažu u Srbiji politička stabilnost zemlje, privredne reforme koje se sprovode, geografski položaj Srbije, sporazumi o slobodnoj trgovini sa mnogim državama, brzo izdavanje građevinskih dozvola, subvencije za investitore, povoljan poreski sistem, kvalitna radna radna snaga koja nije skupa i niske cene energenata.

"Ako poslujete iz Srbije, vi ste povezani sa slobodnim tržištem od oko 800 miliona ljudi, među kojima su tržište Rusije, Belorusije, Kazahstana, Turske, zemalja CEFTA, EFT-a", kazao je Čadež.

Posetu Beču premijer Srbije Aleksandar Vučić nastavlja sastancima sa predstavnicima najvećih austrijskih kompanija.

Na kraju jednodnevne posete Austriji Vučić se sastao sa ministrom spolјnih poslova te zemlјe Sebastijanom Kurcom, sa kojim je obišao izložbu „Burni austrijsko-srpski odnosi između 1836. i 1914. godine“ u Palati Porčija u Beču.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva