:

:

TV Most

Foto: Tanjug/AP

clock

April 22, 2015   12:05

0

184

Invazija na poslednje uporište Boko harama

Vojske Nigerije i susednog ÄŒada, Nigera i Kameruna već dva meseca vode koordiniranu borbu da razbiju pobunjeničke snage koje su u svojoj borbi za uspotavljanje islamističke države dosada ubile i kidnapovale više hiljada ljudi.

Šuma Sambiza na severoistoku Nigerije nalazi se oko 100 kilometara od sela ÄŒibok gde je Boko haram pre godinu dana iz internata kidnapovao više od 200 učenica. Obavešajci su verovali da ih pobunjenici drže upravo u toj šumi ali američke bespilotne letelice ih dosda nisu snimile.

Portparol nigerijske vojske još se nije oglasio povodom invazije ali jedan funkcioner vojske ÄŒada rekao je da su vojnici njegove zemlje i Kameruna spremni da sa druge strane napadnu Sambizu koja se nalazi na granici sa Kamerunom i da će uskoro krenuti u napad.

Ekstremisti su početkom godine držali pod kontrolom teritoriju veličine Belgije ali od tada su izgubili dosta delova. Boko haram ipak i dalje predstavlja veliku opasnost za civile što pokazuje i napad u petak u kome su zaklali 12 ljudi, dok je vojska pokusavala da evakuiše područje oko ranijeg štaba te organizacije u Gvozi.

Neuspeh u borbi protiv Boko harama i propust da zaštiti civile je jedan od razloga što je bivši predsednik Gudlak Džonatan izgubio izbore, a novi predednk Muhamadu Buhari je obećao da će učiniti sve da pobedi ekstremiste kada položi zakletvu 29. maja.

On je rekao i da će učiniti sve da spase devojčice iz ÄŒiboka ali nije mogao da obeća da će ih naći, navodi Rojters.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva