:

:

TV Most

clock

April 01, 2015   12:05

0

174

Intezivnije pokretanje prekršajnih prijava

Po tom pitanju postoje ozbiljna ograničenja u kapacitetu državne uprave i ceo postupak mora još bolje da se uredi pre nego što budemo neumoljivi da se u roku odgovara na svaki zahtev, rekla je Udovički novinarima, komentarišući izveštaj poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića u kome se navodi da to ministarstvo nije sprovelo nijedan prekršajni postupak.

Ona je ukazala na značaj nezavisne funkcije poverenika za informacije od javnog značaja i dodala da je činjenica da državna uprava u Srbiji nije dovoljno otvorena i transparentna i da ne pruža dovoljno informacija građanima kako bi oni mogli da ostvare svoje puno pravo na informisanje i da prate rad državnih organa.

Ministarka je ponovila da postoje ozbiljna ograničenja u kapacitetu državne uprave i podsetila da je nedavno formirana radna grupa za izmenu zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja da bi se došlo do najboljih rešenja.

Moramo, međutim, pažljivo da razmotrimo kako da to uredimo, jer je potrebno da uspostavimo mehanizam koji će da obezbedi da postupimo u skladu sa zakonom i rešenjem poverenika, ali i da procenimo rok za ispunjenje tog zahteva u skladu sa mogućnostima, da se ne bi remetio rad nadležnih organa, rekla je Udovički.

Ona je najavila da će, na primer, novi Zakon o upravnom postupku omogućiti da građani u celini mogu javno da prate neki postupak, koji je značajan za neki njihov interes, što će smanjiti korupciju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva