:

:

TV Most

clock

Mart 19, 2015   00:44

0

148

Interventan otkup tovnih svinja



Vlada Srbije je, nakon prošlonedeljnih razgovora sa predstavnicima renomiranih poljoprivrednih udruženja, preduzela sve neophodne korake i donela niz adekvatnih mera, u cilju rešavanja situacije u svinjarskoj i mlekarskoj proizvodnji.

U skladu s tim, navedeno je u saopštenju, Vlada Srbije će na sutrašnjoj sednici doneti odluku o interventnom otkupu tovnih svinja po kilogramu:

- za I klasu po ceni od 170.00 dinara, za II klasu 150.00 dinara i za III klasu 140 dinara sa uračunatim PDV-om ili

- razmenom za merkantilni kukuruz i to 11 kilograma kukuruza za I klasu, 10 kilograma za II klasu i 9 kilograma za III klasu.

Pored toga, biće uvedene i posebne dažbine (84, prelevmani) na uvoz živih svinja.

Istovremeno, pooštravaju se mere uvoza, prometa i upotrebe zamrznutog mesa. Zamrznuto meso više neće moći da se prodaje kao sveže i da se na taj način potrošači dovode u zabludu.

U narednom periodu poljoprivrednim proizvođačima biće ubrzana isplata prenetih obaveza iz prethodne godine, kao i isplata tekućih podsticaja za stočarsku proizvodnju.

S obzirom na to da održivost mlekarskog sektora zavisi od niza faktora, Vlada Srbije je sa predstavnicima mlekarskih udruženja postigla saglasnost da se konkretne mere u ovoj oblasti donesu sledeće nedelje kako odluka ne bi bila preuranjena.

Tim za poljoprivredu Vlade Srbije je, na ovaj način, posao koji je ranije trajao dva-tri meseca, završio za nedelju dana, zahvaljujući dobroj koordinaciji više ministarstava i direktnoj komunikaciji sa proizvođačima i prerađivačkom industrijom, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva