:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2018   11:17

0

222

Interno raseljeni sa KiM najugroženija raseljenička populacija


Održivi povratak ostvaren je u ruralnim sredinama, dok je povratak u urbane sredine potpuno onemogućen. 



Povratak na Kosovo i Metohiju nije adekvatno tretiran od strane međunarodne zajednice iako su, bez ikakve sumnje, interno raseljena lica iz naše južne pokrajine najugroženija raseljenička populacija u Evropi. 



Procene su da se na Kosovo i Metohiju u proteklih devetnaest godina vratilo svega oko 4.000 raseljenih, i oni se svakodnevno suočavaju sa nizom problema koji se ne otklanjaju upravo da bi se preostali raseljeni obeshrabrili u nameri da se vrate na svoja imanja.



Osim sa fizičkim napadima na povratnike, njihovu imovinu i versku i kulturnu baštinu, suočeni smo sa nemogućnošću ostvarivanja prva na povrat privatne imovine i masovnim izdavanjem dozvola za legalizaciju objekata koje uzurpatori podižu na zemljištu raseljenih lica kao jednom od ključnih prepreka održivom povratku. 



Uprkos lošim rezulatima povratka, i dalje postoji veliki broj inerno raseljenih koji žele da se vrate na Kosovo i Metohiju, što potvrđuje i ovogodišnje istraživanje UNHCR-a prema kojem čak 95,7 odsto anketiranih porodica pokazuje zainteresovanost za povratak, a kao nedostajuće uslove raseljeni navode rešavanje stambenih i drugih imovinskih pitanja, bezbednost, slobodu kretanja i zapošljavanje.



Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviće da se bori za stvaranje uslova za povratak interno raseljenih lica u našu južnu pokrajinu, a jedan od važnih koraka u tom smeru biće i realizacija projekta „Sunčana dolina“, kojim će biti osigurani uslovi za održivi povratak oko 300 porodica.


Izvor: TV Most

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva