:

:

TV Most

clock

Mart 23, 2018   12:05

0

247

"Intenzivno radimo, očekujemo nova poglavlja u junu"


Jadranka Joksimović je precizirala da je Srbija tehnički spremna za otvaranje pet pregovaračkih poglavlja, odnosno da su pregovaračke pozicije za ta poglavlja zvanično predate predsedavajućem EU.


"Konkretno, u pitanju su poglavlja 33 (finansijske i budžetske odredbe), 9 (finansijske usluge), 13 (ribarstvo), 18 (statistika) i 17 (ekonomska i monetarna unija)", navela je Joksimovićeva.


Naglasila je da će države članice EU razmatrati odluku o otvaranju poglavlja nakon objavljivanja godišnjeg izveštaja o napretku Srbije koji će Evropska komisija objaviti 17. aprila.


Joksimovićeva je podvukla da je u stalnom i redovnom kontaktu sa institucijama EU i državama članicama, kao i da je ove nedelje informisala ambasadore EU o preseku našeg evrointegracijskog procesa, sa ciljem predstavljanja reformskih rezultata Srbije u svim relevantnim oblastima i ostvarivanja daljeg napretka u pregovaračkom procesu sa EU.


 


Ministarka je izrazila očekivanje da će Srbija u junu biti u mogućnosti da otvori značajniji paket pregovaračkih poglavlja, jer bi to bila pozitivna politička poruka našoj zemlji u uslovima sveukupno povoljnije atmosfere za proces proširenja u EU, kao i prioritetima bugarskog predsedavanja.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva