:

:

TV Most

clock

Novembar 15, 2017   12:05

0

231

Institut za srpski jezik obeležio 70 godina


Na početku je sav rad Instituta za srpski jezik bio usmeren ka izdavanju Rečnika savremenog srpskohrvatskog i narodnog jezika, danas se u njemu realizuje pet projekata i jedan podprojekat.

Ostvarene su brojne međunarodne saradnje, a od skora u saradnji sa ministarstvima kulture i informisanja, i prosvete nauke i tehnološkog razvoja radi se na digitalizaciji, istakla je Jasna Vlajić Popović.



"Institut za srpski jezik SANU predstoji nastavak rada na osnovnim projektima, zatim nastavak rada na započetim poslovima digitalizacije građe i rečnika, kao i što skoriji prelezak na leksikografski i lingvogeografski rad u digitalnom okruženju", rekla je.


Čestitajući 70 godina postojanja Instituta, predsednik SANU Vladimir Kostić je rekao da ni najmanje ne zavidi na poslu kojeg su se zaposleni prihvatili.



"Nije lako čuvati ni arheološke iskopine, a jezik definitivno nije, iako ga mnogi tako doživljavaju. Vi čuvate, istražujete, gajite i razvijate živi organizam koji se uvija, naizmenično umuljava i koprca, beži, krije se ili pretvara, razvija, najčešće ako se na njega pazi, ili, ne retko, uleće u anoreksiju, koja se potom dugo leči i to sa promenjivim uspehom", rekao je Kostić.



Danas je u Institutu zaposleno 64 istraživača, rečeno je na svečanoj akademiji i naglašeno da je to mlad i perspektivan kolektiv u kome je u toku smena generacija.



Institut za srpski jezik SANU osnovan je 15. jula 1947. godine i do danas je ostao centralna naučna ustanova u Srbiji za sistematsko proučavanje srpskog jezika i izradu kapitalnih rečnika srpskog jezika.



Za ovaj Institut vezana su sva vodeća imena srpske lingvistike 20. veka: Aleksandar Belić, osnivač i prvi direktor Instituta, njegovi učenici akademici Irena Grickat-Radulović, Milka Ivić, Pavle Ivić i Mitar Pešikan, kao i mnogi drugi istaknuti filolozi našeg vremena.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva