:

:

TV Most

clock

Februar 08, 2017   12:05

0

184

Institucije kulture u začaranom krugu izbora direktora

Za v. d. stanjem u Narodnom pozorištu spuštena je zavesa posle skoro pet godina i petog konkursa. Reditelj Božidar Đurović, koga su 2015. godine po zakonu predložili Upravni odbor i tadašnji ministar Ivan Tasovac, 14 meseci čekao je potvrdu od Vlade.
Potom, novi ministar raspisuje novi konkurs. Protiv toga potpise na peticiju stavlja tridesetak umetnika i intelektualaca.

"Mislim da će uvek institut konkursa biti obesmišljen, ako se čeka na podobnog kanididata, ako dve godine neko mimo zakona je v. d. pa se čeka da bude konkurs da bi opet iz tog stanja ušli u neku formu", kaže kulturolog Ratko Božović.

Iz Ministarstva kulture odgovaraju da im je namera bila da u najkraćem roku otklone v. d. stanja, poštujući Zakon.

Ministarstvo ne odgovara na pitanje šta je bilo sporno u vezi sa prethodnim konkursom.

Kažu, Zakon o kulturi predviđa da je konkurs neuspešan ako Vlada ne odluči o predloženom kandidatu, ali ne predviđa rok koliko bi ta odluka trebalo da se čeka.

Pravnici potvrđuju da je zakon neprecizan, ali opominju da je taj akt deo pravnog sistema koji bi trebalo da garantuje pravnu izvesnost.

"Svako čije se pravo rešava mora da ima pravo da se žali, odnosno pravno sredstvo da bi se mogao žaliti. U tom pravcu postoji i presuda Evropskog suda za ljudska prava, jer to je ljudsko pravo", kaže profesor Bogoljub Milosavljević sa Pravnog fakulteta "Union".

Onaj ko raspiše konkurs, kaže, ima pravo i da ne izabere predloženog kandidata. Ali bez prava na žalbu, institut konkursa se relativizuje. Umesto tromog sistema pod paravanom demokratske procedure, dok su na sceni političke igre, predlog ima teatrolog Milovan Zdravković.

"Ova država, da ima ozbiljnu kulturnu politiku, kulturni model, treba da pozove, predsednik Vlade, Republike, da pozove akademika Simovića, Despića, akademika Duška Kovačevića, ljude koji su se dokazali u kulturi i da kaže: vi bi trebalo da budete upravnik Nacionalnog teatra, a iza sebe birajte tim", kaže Zdravković.

Uzor bi, kaže, trebalo da bude evropski. Da je prvi čovek Francuske komedije pravi čovek na pravom mestu imenovanjem garantuje predsednik lično.

Nemci direktora nacionalnog teatra spremaju godinama u službama finansija, marketinga, produkcije.

Za Ministarstvo kulture Srbije, promena načina izbora čelnika ustanova kulture nije tema. Bar dok im ne stigne zvanični predlog.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva