:

:

TV Most

clock

Septembar 16, 2017   12:05

0

319

Inspektore muče stari problemi, dobra vest povećanje plata

Razlike u plati nema, a rad u kancelariji i na terenu ne može da se poredi, kažu inspektori. Svako od njih doživeo je bar neku neprijatnost, do toga da ih zaključaju u lokalu koji kontrolišu, puste pse na njih, prete, spreče ulaz u firmu.

"Posle toga se čak desilo da je gazda lokala sa svim tim žestokim momcima seo u kola i mene i koleginicu u službenim automobilom pratio, ne bi li nas na taj način verovatno zastrašio", navodi Petar Marinović, komunalni inspektor iz Čačka.

Zbog toga je Mreža inspektora tražila da im se vrati inspektorski dodatak koji su zbog specifičnog rada imali do pre pet godina.

"Mislim da je status inspekcijskih službi i inspektora generalno na nezadovoljavajućem nivou iz tog razloga lično sam obavio razgovor u pogledu omogućavanja tog korektivnog koeficijenta, koji bi otvorio mogućnost da se u takvim slučajevima omogući da se poveća plata do 20 procenata. Ne radi se dakle o fiksnih 20 procenata, nego do 20 procenata", ističe Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Inspektorska plata u proseku je oko 50.000 dinara. Za nju je, osim u građevinskoj inspekciji, neophodna i fakultetska diploma. Od kada se primenjuje objedinjeni nadzor, posao je zahtevniji.

"Cilj i svrha inspekcijske kontrole nije više da se po svaku cenu pronađe neka greška i da se nadzirani subjekat kazni, upravo je suprotno, inspekcija je pre svega tu da preventivnim aktivnostima i savetodavnim posetama pomogne privrednim subjektima i da ih uputi u bezbedno i zakonito poslovanje", kaže Dragoman Paunović iz Mreže inspektora Srbije.

Sa jednim inspektorom na 1.200 stanovnika Srbija je za trećinu ispod evropskog proseka. Prethodne racionalizacije znatno su smanjile njihov broj, u sanitarnoj inspekciji za 40 odsto.

"Ne bih nikome davao ekskluzivitet u pogledu toga gde su inspektori najpotrebniji. Potrebni su u svim sferama i zbog manjka osnovnih sredstava za rad ne mogu da postignu onaj nivo aktivnosti koji je potreban kako bi sve pore društva obuhvatili", naglašava Ružić.

Očekuje se da će značajnija popuna mesta u 40 inspekcija početi iduće godine. Situaciju dodatno otežava podatak da je prosečna starost inspektora 54 godine.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva