:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 02, 2018   09:22

0

176

Inovacije u duvanskoj industriji

Ono što se smisli na jugu Engleske u Sauthemptonu u laboratoriji kompanije "Bat" delo je 300 vrhunskih naučnika, među kojima ima i onih poreklom iz Srbije. Inovacije su te kojima ova duvanska industrija prati savremenog potrošača, koji ima sve veću potrebu za smanjenjem rizika od duvana.

"Mi smo investirali više od dve i po milijarde dolara u proteklih pet-šest godina kako bismo transfromisali naše proizvode i to je dalo odlične rezultate i sada su svuda u svetu prisutni proizvodi nove greneracije. Nastavljamo i dalje sa našim radom u tom pravcu, jer želimo da ponudimo veliki izbor proizvoda koji su daleko manje rizični od naših konvencionalnih proizvoda", kaže Sajmon Kleverli iz BAT-a.

Srce svake industrije je istraživanje. Tako je i ovde u naučno-istraživačkom centru u Sauthemptonu, gde se radi istraživanje u skladu sa naučnom konvencijom Svetske zdravstvene organizacije o smanjenju štetnosti duvana. Međutim, istraživanja proizvoda nove generacije ne prestaju, rade se kako interno, tako i eksterno, od strane nezavisnih ekperata.

Ipak, pitanje je koliko godina je potrebno da prođe da bi se za proizvode nove generacije u duvanskoj industriji zaista i dokazlo da su manje štetni po ljudsko zdravlje.

"To je pitanje o kome se dosta debatuje. Ukoliko pitamo epidemiologe, oni će reći 30 godina. Ono što mi hoćemo da postignemo, jeste da ne čekamo toliko jer je u intersu svih da ta informacija bude što brže proverena. Zbog toga imamo višedisciplinari pristup istraživanju naših proizvoda, reč je o dubinskom istraživanju na tri nivoa i verujem da bismo za pet godina mogli da imamo dobre, pouzdane indikatore o smanjenju štetnosti i manjem riziku", objašnjava rukodovilac tima za procenu smanjenja rizika u BAT-u Džejmson Murfi.

U poslednje tri godine naučnici iz Sauthamptona objavili su više od 109 naučnih radova i prijavili 3.300 patenata, od kojih je 1.600 već dobilo odobrenje. Dileme i nedoumice i dalje postoje, nauka pomaže kompanijama, ali je činjenica da ljudsko zdravlje svima mora da bude na prvom mestu.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva