:

:

TV Most

clock

Avgust 04, 2017   12:05

0

114

Inicijativa mladih uručila peticiju izvinjenja žrtvama "Oluje"

Peticijom "Izvinjenje žrtvama Oluje", koja je predata juče, građani pozivaju i hrvatsku vladu da uputi izvinjenje za sva kršenja ljudskih prava počinjena za vreme i nakon vojno-policijske operacije "Oluja", a do sada je prikupljeno više od 600 potpisa.

Udruženje "Suza" čine članovi porodice nestalih i ubijenih Srba u Hrvatskoj, a kroz svoj rad pomažu porodicama u procesu traganja za svojim nestalim članovima i organizuju komemoracije za žrtve, podseća Inicijativa mladih za ljudska prava u saopštenju.

"Ovo izvinjenje uručujemo kao građani Hrvatske, mladi ljudi koji za vreme rata nisu bili rođeni ili su bili u ranom detinjstvu. Članovi naših porodica učestvovali su u tom ratu u hrvatskoj vojsci, a mnogi od članova našeg udruženja morali su zbog rata privremeno ili zauvek napustiti svoje domove. Upravo zato smatramo da imamo odgovornost da pokažemo lice Hrvatske koje saoseća sa svim žrtvama i kojem je stalo do pravde", rekao je koordinator programa pomirenja Inicijative mladih za ljudska prava Nikola Puharić.

Hrvatskoj vladi poručili su da je izvinjenje minimum solidarnosti nakon počinjenja kršenja ljudskih prava za vreme i nakon "Oluje" i izostanka sudskih procesa, prenosi Hina.

Predsednica udruženja "Suza" Dragana Đukić zahvalila je na uručenoj peticiji i izrazila nadu da će inicijativa naići na šire razumevanje u hrvatskom narodu i da će imati veću podršku.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva