:

:

TV Most

clock

Septembar 16, 2015   12:05

0

142

Infrastrukturni projekti sansa za region

"Veoma je važno da nastavimo tesnu saradnju jer smo izuzetno posvećeni reformama koje podrazumevaju i kvalitetne projekte koji će doprineti razvoju“, rekla je Mihajlović, saopšteno je iz tog ministarstva.

Ona je izrazila zadovoljstvo činjenicom da nemačka neto ulaganja u Srbiju od 2002. godine do danas iznose 1,39 milijardi evra.

Ditman je poručio da je Nemačka otvorena da pruži svu neophodnu pomoć Srbiji u njenom pridruživanju EU, naglasivši značaj Berlinskog procesa koji je prošle godine započet konferencijom u Nemačkoj, na na kojoj je srpski premijer Aleksandar Vučić predstavio projekte važne za Srbiju i region u kojima će učestvovati i zemlje EU.

"Uveren sam da se region menja i da su ti infrastrukturni projekti, pre svega autoput Niš-Priština-Drač velika šansa za region. To je saradnja na veoma konkretnim projektima“, poručio je Ditman.

Mihajlović i Ditman saglasili su se i da će se zajednički angažovati na stvaranju što bolJih uslova za život i integrisanje u društvo Roma koji žive u Srbiji, budući da oni, kako je rekao Ditman, čine 90 odsto ljudi iz Srbije koji traže azil u Nemačkoj.

Mihajlović je upoznala novoimenovanog ambasadora Nemačke sa zakonodavnim aktivnostima u nadležnosti tog ministarstva, pre svega sa efektima primene novog Zakona o planiranju i izgradnji, zahvaljujući kome je povećan broj brzo izdatih građevinskih dozvola, ali i sa tek predstavljenim Nacrtom zakona o ozakonjenju objekata koji treba da uđe u javnu raspravu.

U okviru tekuće bilateralne saradnje sa Nemačkom i nemačkom KfW bankom, Ministarstvo je uključeno u 10 projekata, ukupne vrednosti 226 miliona evra, od kojih je tri realizovano, a sedam je u toku, u okviru Programa unapređenja infrastrukture u 25 opština srednje veličine u Srbiji.

Nemačka je vodeći privredni partner Srbije - drugi spoljnotrgovinski partner posle Italije, drugo izvozno tržište za srpske robe, prvi uvozni partner, jedan od prvih pet stranih investitora i najveći bilateralni donator, navodi se u saopštenju.

U Srbiji je u prošloj godini poslovalo 396 nemačkih kompanija, a zahvaljujući nemačkim ulaganjima u Srbiji zaposleno je blizu 25.000 ljudi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva