:

:

TV Most

clock

Jul 16, 2018   19:54

0

228

Informatičari i matematičari doneli 14 medalja za Srbiju


"Naši budući vrhunski naučnici, pronalazači, preduzetnici, još jednom su nam poslali poruku da su vredni ulaganja u njih, predstavivši Srbiju kao državu kojom treba da se ponosimo", istakla je Matić.


Ona je podsetila da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržalo učešće naših takmičara na međunarodnim takmičenjima za mlade sa pet miliona dinara, ali da je potrebna i dodatna finansijska sredstva ne samo za njihovo predstavljanje na međunarodnoj sceni, već i za organizaciju internacionalnih takmičenja u našoj zemlji.


 


Na 59. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike u Kluž-Napoku u Rumuniji, koja je održana od 3. do 14. jula, tim Srbije osvojio je šest medalja - dve zlatne, dve srebrne i dve bronzane medalje.


 


Učenici Matematičke gimnazije Aleksa Milojević i Pavle Martinović - zlatne medalje, Igor Medvedev i Jelena Ivančić - srebrne medalje, Jovan Toromanović i Nikola Pavlović, učenik gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" - bronzane medalje.


 


Na 12. Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi koja je od 7. do 13. jula 2018. godine održana u Temišvaru, informatička ekipa Srbije osvojila je dve srebrne i dve bronzane medalje.


 


Učenici Matematičke gimnazije iz Beograda Jovan Bengin i Mateja Vukelić osvojili su srebrne medalje, a Veljko Toljić iz OŠ "Vožd Karađorđe" iz Leskovca i Miroslav Grubić, učenik novosadske gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" bronzane medalje.


 


U istom periodu, takođe u Temišvaru, odigrala se i 26. Balkanska informatička olimpijada, na kojoj su Aleksa Milisavljević iz Matematičke gimnazije i Tadija Šebez, iz gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada osvojili srebra, a Momčilo Topalović i Mladen Puzić, obojica đaci Matematičke gimnazije - bronzane medalje.


 


Mihajlović: Čestitka mladim matematičarima i informatičarima


 


Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović čestitala je danas mladim matematičarima i informatičarima koji su osvojili ukupno 14 medalja na takmičenjima u Rumuniji.


 


"Osvajanjem 14 medalja na takmičenjima iz matematike i informatike pokazali ste ne samo da ste najbolji među svojim vršnjacima i time učinili ponosnim svoje roditelje i profesore, već ste obradovali i sve one koji Srbiju vide kao modernu i razvijenu zemlju, čiju glavnu snagu čine ljudi, a posebno mladi stručnjaci. Vaši uspesi pokazuju da se zemlja najbolje predstavlja sticanjem znanja, predanim radom i neprekidnim usavršavanjem, zahvaljujući čemu, uprkos mladim godinama, već predstavljate primer za druge. Nastavljajući putem kojim ste krenuli, sigurna sam da ćete nas i u budućnosti činiti ponosnim, ne samo osvajanjem medalja na takmičenjima, nego i kao mladi naučnici, preduzetnici i stručnjaci", navodi se u čestitki.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva