:

:

TV Most

clock

Februar 25, 2015   13:31

0

199

Industrijska direktiva teška, treba vreme i novac

Ona je na konferenciji "Direktiva o industrijskom emisijama (84, 2010/75/EU) - Uslovi implementacije i mogućnosti koje pruža proces pridruživanja EU", objasnila da je ta direktiva složena, jer obuhvata sedam direktiva koje se odnose na industriju.

Božović je naglasila da su svi svesni da se postojeća industrijska postrojenja susreću sa ozbiljnim zahtevima za dostizanje evropskih standarda, sa jedne strane, i potrebama velikih materijalnih ulaganja za rekonstrukcije postrojenja, sa druge strane, "Važno je da industrija definiše akcione planove za svoja postrojenja, koja će sadržati potrebne mere, vreme za njihovo sprovođenje i finansijska sredstva za njihovo sprovođenje, kako bi se Specifični planovi za implementaciju direktive mogli što objektivnije uraditi", navela je Božović.

Planovi i treba da daju i obezbede obrazloženje za prelazni period tokom pregovora sa Evropskom unijom, dodala je Božović, a navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ona je navela da će prelazni periodi omogućiti operaterima da produže rok za ispunjenje zahteva Direktive nakon ulaska u Evropsku uniju.

"Ovi planovi se mogu izraditi samo u saradnji industrije i nadležnih organa kako bi se uspešno planirali rokovi za realizaciju potrebnih mera u postrojenjima , na način koji će omogućiti i industriji da stvori ekonomski održivu situaciju u postrojenju sprovođenjem mera“, istakla je Božović.

Konferenciju u Privrednoj komori Srbije je organizovao projekat koji finansira Evropska unija "Sprovođenje zakona u oblasti kontrole industrijskog zagađenja, sprečavanje hemijskog udesa i uspostavljanje sistema EMAS" uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Cilj projekta je priprema operatera u Srbiji za Plan imlementacije posebnih direktiva za Direktivu o industrijskim emisijama.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva