:

:

TV Most

clock

Novembar 25, 2016   12:05

0

129

Indijski reditelj Gurvinder Sing otvorio FAF

On je napomenuo da je divno biti u Beogradu nakon godinu dana.

"Poslednji put sam bio ovde prošle godina kada sam primao nagradu, a sjajno je sada biti ovde i donositi odluke sa drugim članovima žirija na ovom izuzetnom festivalu. Upravo sam završio film juče i posle šestočasovnog leta stigao u Beograd. U svetu neprekidnih konflikta i gde postoji rat protiv čovečanstva ovo su mali glasovi u moru koji mogu doprineti poboljšanju svega oko nas. Filmovi su filozofski eseji koji postavljaju npitanja ko smo kuda i zašto idemo ako mogu da pozajmim reči Pola Gogena" rekao je Sing.

Selektor pratećeg programa Bande a part, Vladimir Perišić se takođe obratio publici na otvaranju Festivala autorskog filma.

"Dame i gospodo, drugarice i drugovi u ime Saveta festivala želim da vas podsetim da je Srbija 1990. godine imala 370 bioskopa, 2006. ih je bilo 143, a 2016 nešto manje od 50 koji još uvek funkcionišu. Podaci su jednako poražavajući u drugim oblastima kulture. To me podseća na reči Elija Vitorinija italijanskog pisca 1947. godine da "fašizam, esencija buržoazije pokušava nasiljem da uništi svu kulturu". Filmski i drugi kulturni radnici dele sudbinu radničke klase i zato smo želeli da na početku festivala vidimo film Kena Loča "Ja Danijel Blejk", kazao je Perišić.

Prva projekcija na Festivalu autorskog filma je "Ja Danijel Blejk" koji je portret radnika koji se bori protiv privatizovanih institucija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva