:

:

TV Most

clock

Jul 08, 2016   12:05

0

145

Index.hr: Kako Hrvatska postaje najzaostalija država EU

Uskoro će je prestići i Rumunija pa će uz Bugarsku biti najslabije razvijena članica EU, piše taj portal.

Nedavno objavljeni podaci o bruto društvenom proizvodu po glavi stanovnika korigovani paritetom kupovne moći valuta potvrđuju dalji pad Hrvatske u odnosu na prosečnu razvijenost Evropske unije.

Slabi rast od samo 1,6 odsto u prošloj godini, u odnosu na rast EU od 2 odsto, pogoršao je poziciju Hrvatske pa je ona pala s 59 odsto proseka EU u 2014. na 58 odsto proseka prošle godine.

Indeks.hr ističe da ako se analiziraju trendovi u poslednjih deset godina vidi se da Hrvatska stagnira, dok zemlje istočne Evrope zbog kvalitetnih razvojnih politika imaju snažan rast. Najsnažniji rast razvijenosti imale su Rumunija, Litvanija i Poljska.

Evropska komisija u svojim ranijim analizama svrstava Hrvatsku među zemlje s najlošijim izgledima rasta u dogom roku.

Rast je ograničen pre svega zbog niske stope zaposlenosti, koja je uz Grčku među najnižim u EU, a imaju i vrlo nizak rast produktivnosti rada. Ako se tome doda i starenje stanovništva, koje smanjuje veličinu radno sposobnog stanovništva, jasno je zbog čega su prognoze loše.

Problem je i nizak kvalitet ljudskog kapitala, a rezultati hrvatskih studenata na PISA testu - međunarodnoj proceni znanja i veština na području matematičke i čitalačke pismenosti ispod proseka su 65 zemalja obuhvaćenih ispitivanjem i među najlošijima su u EU.

Dok su druge zemlje tražile načine kako da olakšaju uslove poslovanja i tako podstaknu rast ekonomije i zapošljavanje, Hrvatska je tražila način kako da ubije svaku ekonomsku aktivnost, piše Index.

Osim što nisu konkurentni kada su u pitanju porezi i razni nameti, imaju izuzetno komplikovan pravni okvir, i slabu administraciju, koja bilo kakav poslovni poduhvat pretvara u pakao, navodi se u tekstu i dodaje da je štetu koju je neprijateljski raspoložena administracija nanela Hrvatskoj nemoguće izračunati, prenosi B92.

Tako je zbog poslovnog okruženja Hrvatska znatno slabija u odnosu na uporedive zemlje, u privlačenju industrijskih i izvozno orijentisanih investicija, navodi Index.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva