:

:

TV Most

clock

Septembar 02, 2016   12:05

0

178

Index: I Hrvatska se priprema za migrante, ali u tišini

U opširnoj analizi o tome kako se susedi Hrvatske pripremaju za novi izbeglički talas, ovaj portal, pozivajući se na saznanja iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje, navodi da će njihov zadatak pre svega biti prihvat i smeštaj onih koji uspeju da uđu u Hrvatsku.

"I Hrvatska se, dakle, u tišini sprema za moguće masovne migracije, a pitanje je samo kako će postupiti", navodi Index i podseća da se "prošle godine tadašnji premijer Zoran Milanović svojom tranzitnom politikom zamerio Mađarima i Slovencima koji još uvek nisu uklonili žicu sa svojih granica".

Zamerio im se, kažu, ali ih je uspeo da prisiliti da pristanu na hrvatski način rešavanja problema i prihvate da izbeglice prođu i kroz njihovu teritoriju.

Napominje se, međutim, da Milanović više nije premijer, a pitanje je hoće li biti ponovo.

Sadašnji premijer Tihomir Orešković je, podsećaju, Angeli Merkel nedavno obećao da će se Hrvatska ovog puta dogovarati sa susedima.

Ali, podsećaju takođe da Orešković neće još dugo biti premijer, pa ni odlučivati o tome šta će i kako će Hrvatska da postupa.

Odlazeći ministar unutaršnjih poslova Vlaho Orepić tvrdi da nema nikakvog razloga za brigu, ali je policajce iz Slavonije ipak ranije vratio s mora gde su bili na ispomoći, navodi Index.

Vojni obveznici u Slavoniji, dodaje se, dobili su pozive da se jave po novi ratni raspored.

Nije, kažu, to vojska napravila jer se sprema na rat.

U Ministarstvu odbrane žele zaprvo da znaju s koliko ljudi, i s kakvom spremom, raspolažu u slučaju potrebe.

A rezerviste bi, navodi ovaj medij, resorno ministarstvo upotrebilo u dva slučaja - ako dođe do velikih jesenjih poplava i ako policiji zatreba logistička pomoć u kontrlisanju izbegličkog talasa.

Konstatuje se, naime, da nikome zasada ne pada na pamet da kontrolu granice prepusti vojsci.

Policija to može i sama, puno efikasnije nego vojska, prenosi portal.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva