:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Mart 16, 2018   12:05

0

121

"Imunizacija jedina mera zaštite od malih boginja"


Verica Jovanović rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da je, prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović–Batut", na teritoriji Srbije registrovano ukupno 3.650 obolelih od malih boginja.



"Do sada je registrovano i 12 smrtnih ishoda. Najveći broj obolelih je u populacionoj grupi ispod pet i iznad 30 godina. Oko 30 procenata svih obolelih od malih boginja zatraži bolničko lečenje, a najveći broj komlikacija praćen je zapaljenjem pluća", objašnjava Jovanovićeva.



Ističe da su najugroženije populacione grupe one koje imaju oslabljen imunitet.



"Sa oslabljenim imunitetom i nemogućnošću vakcinacije od malih boginja, dolazi se u povećan rizik da se oboli od ove vrste virusnog oboljenja", dodaje Verica Jovanović i apeluje na roditelje da vakcinišu decu posle prve godine života, u drugoj godini života i pre polaska u školu.



"Mi smo proširili taj uzrastni period na 18 godina, tako da ako dete nije u mogućnosti da iz zdravstvenih razloga u datom momentu primi vakcinu, to ipak učini kasnije kako je propisano, jer je stepen zaštite deteta od zaraze morbilama najbolji ukoliko se ovako postupi", napominje Jovanovićeva.



Kaže da je poslednjih sedam, osam godina na teritoriji Srbije, zabeležen pad obuhvata vakcinacijom protiv malih boginja.



"Zdravstvena struka apeluje na javnost da se ispuni ne samo zakonska već i jedna roditeljska obaveza i da se deci omogući vakcinacija jer je imunizacija jedina mera zaštite", ističe Jovanovićeva.



Objašnjava da su deca ciljna populaciona grupa koja treba da se vakciniše.



"Postizanjem obuhvata ovom vrste vakcine od 96 odsto postižemo zadovoljavajući i odličan kolektivni imunitet i sprečavamo da se virus morbila dalje širi i da dovodi do oboljevanja", ističe vršilac funkcije direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović- Batut".



Kaže da je u prva dva meseca ove godine došlo do porasta korišćenja MMR vakcine.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva