:

:

TV Most

clock

Mart 11, 2018   12:05

0

286

Imovina Srba na KiM, hiljade predmeta i dalje otvoreno


Uz pomoć pravnika "Besplatne pravne pomoći" neki od njih su uspeli da vrate u posed svoju imovinu. Međutim, više hiljada predmeta i dalje je otvoreno.



Radojica Marušić je u Klini živeo u porodičnoj kući. Posle proterivanja Srba, njegova kuća je srušena. Umesto obnove kojoj se godinama nadao, u dvorištu ga je sačekalo neprijatno iznenađenje - velika stambena zgrada, a od kuće ni traga. 


"Evo ovde je bila moja kuća. Nadam se da ću uz pomoć pravnika dobiti nadoknadu štete za sve što sam preživeo", ispričao je Radojica Marušić.



Više od deset godina Blagoje Dabižljević iz Drsnika kod Kline bori se da dokaže vlasništvo nad kućom koju je Albanac na nelegalan način preveo na sebe. 



"Ja sam to čuo i onda sam 2006. godine došao i pronašao falš ugovor, pokrenuo sam tužbu protiv tog Ljimana Maljokua", rekao je Blagoje Dabižljević.



"U tom postupku imamo čak i presudu u korist našeg klijenta i pored te pravosnažne presude nije oslobođeno od strane uzurpatora i zbog toga je pokrenut i krivični postupak", kaže Miljana Cvetković iz Besplatne pravne pomoći.



Porodici Danilović iz Dečana oduzeta je sva imovina: stan u Dečanima, plac i stara porodična kuća u Loćanima, koja je bila pod zaštitom države. Nije im dozvoljeno ni da obiđu porodičnu kuću, pa smo o njihovom problemu razgovarali u manastiru Visoki Dečani.




"Ne mogu da pristupim svojoj imovini, ne znam na koji način da pristupim svojoj imovini, nisam bezbedan da dođem do imovine. Posedujem tu kuću brvnaru koja je vekovima stara, mi smo najstarija srpska kuća na Kosovu iz koje je po predanju preneta vatra u manastir Visoki Dečani", rekao je Ilija Danilović iz Dečana.



Porodica Danilović od 1999. godine živi u Crnoj Gori, ali od imovine u Dečanima nikada, kažu, neće odustati.



"Trpeli smo ovoliko, trpećemo još ovoliko ili koliko god bude bilo potrebno, ali ćemo istrajati u svemu tome", kaže Ljiljana Danilović iz Dečana.



U Glavičici, na desetak kilometara od Peći za 77 ari bori se Dušan Savić.



"Ja ne mogu da uđem u moju njivu, naravno neću da je prodam, pa neka stoji. Neću da je prodam tako kako oni hoće nikada", rekao je Dušan Savić iz Peći.



"Mi ćemo u martu izaći na lice mesta zajedno sa veštakom geometrom da se tačno utvrdi gde je taj put porodice Savić bio. I ja očekujem vrlo brzo ta prvostepena parnica da će se reši", kaže Dejan Vasić iz Besplatne pravne pomoći.



U rejonu Kline, Peći, Istoka i Dečana otvorena su 453 predmeta, i vode ih pravnici Besplatne pravne pomoći. Procene su da će ih biti još. U metohijskim selima Srbi su vlasnici i do 20 hektara zemlje.





 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva