:

:

TV Most

clock

Septembar 16, 2015   12:05

0

115

Imigracija potrebna Evropi

U intervjuu Rojtersu, Konstancio je podvukao spremnost ECB da štampa nove novčanice, navodeći da je ta institucija u okviru programa kvantitativnog labavljenja kupila znatno manje aktiva od svojih kolega u SAD, Japanu ili Britaniji, izveštava agencija Rojters.

Konstancio je, međutim, upozorio da iako ECB može da poveća obim štampanja novčanica, očekivanja da je centralna banka u stanju da sama napravi zaokret u ekonomiji evrozone su nerealna. Imigracija, kako je rekao, međutim može pomoći.

On se osvrnuo na jedan od faktora koji je odgovoran za usporavanje privrede evrozone, a to je, prema njegovim rečima, starenje društva i smanjenje radne snage koja će u narednim decenijama nastaviti da opada.

"Ovo je veoma ozbiljan problem, jer godinama Evropa izvršava neku vrstu kolektivnog demografskog samoubistva. Za preokret ovog demografskog trenda, promovisanje nataliteta nije dovoljno. To takođe mora da bude urađeno kroz imigraciju. Ako toga ne bude, stvaramo velike poteškoće za ostvarivanje rasta i za blagostanje budućih generacija", izjavio je Konstancio.

Prema njegovim rečima, ECB ima mogućnost da proširi aktuelne napore za stimulisanje privrede kroz program kvantitativnog labavljenja, ali su Evropi takođe potrebne američka i kineska privreda kako bi išla napred.

Konstancio je upozorio da su potencijali privrednog rasta Evrope slabi, zbog faktora kao što su smanjivanje tržišta rada.

"Potencijalni privredni rast je veoma nizak, a u aktuelnim uslovima strahujemo da će ovo biti duži period niskog rasta", izjavio je on.

Njegove izjave dolaze u trenutku kada talas ljudi koji beže od rata, zajedno sa ekonomskim migrantima koji traže posao, navire u Evropu iz zemalja poput Sirije i Avganistana, što je dovelo do tenzija između članica Evropske unije zbog nesuglasica u rešavanju problema njihovog prijema, navodi Rojters.

Populacija evrozone je prošle godine porasla za 0,25 odsto, pri čemu je sedam od 19 zemalja registrovalo smanjenje populacije. Nasuprot tome, populacija SAD je porasla 0,75 odsto, dok je Australija, koja nije imala recesiju od 1991. godine, evidentirala rast populacije od 1,4 odsto.

"Stopa nezaposlenosti u Evropi je na veoma visokom nivou od 11 odsto, što destabilizuje kontinent. Evropske vrednosti su ugrožene, kao rezultat straha koji stvara nezaposlenost", izjavio je Konstancio.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva