:

:

TV Most

clock

April 26, 2017   12:05

0

118

Imenovanje direktora javnih preduzeća za nekoliko dana

Najviše, 26 kandidata želi u fotelju direktora "Pošte Srbije". Na čelnu poziciju EPS-a desetoro. Za mesto prvog čoveka "Elektro mreže Srbije" konkuriše devetoro, a više od polovine njih je iz redova zaposlenih u tom preduzeću.

Među najprimamljivijim funkcijama je i direktor "Nacionalnog parka". Ko će biti izabran odlučuje Vladina komisija.

"Očekujem možda u narednih par dana ili nakon praznika da se prvi deo imenuje. Čedrdesetjedno ministarstvo privrede radi tehnički deo, mi smo raspisivali te tendere, zatvorene koverte smo dostavili Vladinoj komisiji za izbor direktora javnih preduzeća", kaže ministar privrede Goran Knežević.

Prema podacima do kojih je RTS došao, mimo očekivanja nema velikog interesovanja za firme poput "Koridora Srbije" ili "Emisione tehnike".

Čak je i za čelnu poziciju "Srbijagasa", stiglo svega nekoliko prijava, među njima i aktuelnog direktora Bajatovića.

Svi koraci na sređivanju stanja u javnim preduzećima, uslov su za smanjenje fiskalnih rizika koji kod nas postoje, smatra prvi čovek kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen.

"Rešavanje pitanja velikih državnih preeduzeća, kao što su RTB Bor, Petrohemijski kompleks Galenika, i osigurati da se ti slučajevi reše jednom zauvek. U vezi sa tim i rad sa EPS-om, Srbijagasom i Železnicom jako je važan", kaže Verheijen.

Zakon po kome se direktori javnih preduzeća biraju javnim konkursom dobili smo u febraru prošle godine. Rok da se objave oglasi istekao je 4. marta ove godine.

Među preduzećima za koja konkurs još nije raspisan su i tri iz sastava "Železnica Srbije", ali je za četvrto - "Holding železnice", direktor već izabran.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva