:

:

TV Most

clock

Jul 23, 2015   12:05

0

128

Imamo spremne projekte za saradnju sa BiH

"Mi već imamo spreman plan baziran na četiri predloga i sutra ćemo ga prezentovati Mirku Šaroviću, od koga takođe očekujemo da iznese svoje predloge", rekao je Ljaljić Tanjugu.

Prvi nivo saradnje, kako navodi ministar, je kreiranje prekograničnog turističkog proizvoda, gde najveći potencijal ima Podrinje u kome je, kako kaže, bez sumnje najvažnija reka Drina.

U planu je i formiranje jedinstvenog turističkog prostora koji bi sa srpske strane obuhvatio Zlatibor, Zlatar, Taru i Mokru Goru, a sa bosanske Andrićgrad i Višegrad.

"Takođe, kao zajednički proizvod možemo da ponudimo Banju Koviljaču sa svojim potencijalima, a tu je Drinska regata sa obe strane Drine kao jedinstven turistički proizvod", objašnjava ministar.

Zajedničko organizovanje kampova za mlade, festivala i manisfestacija duž Drine, takođe su sastavni deo plana, objašnjava Ljajić.

"Za sve to možemo da apliciramo i koristimo fondove EU kroz prekograničnu saradnju", objašnjava.

Drugi deo plana, dodaje, odnosi se na organizovanje ekskurzija i nastava u prirodi, gde može da se pospeši odlazak srpskih studenata i đaka na ekskurzije u Bosnu i obrnuto.

On je rekao da treći deo plana podrazumeva davanje podsticaja kroz vaučere i na teritoriji BiH, što bi značilo da vaučeri koje trenutno izdaje srpska vlada mogu da se izdaju i u BiH ukoliko se njihove vlasti odluče za ovu vrstu podsticaja.

"I četvrta, možda najvažnija stvar je privlačenje turista iz trećih zemalja, odnosno zajednički nastup prema arapskim zemljama, kao i zemljama Dalekog istoka, kao što su Kina, Japan, Južna Koreja", objasnio je on.

Ljajić ističe da je taj vid saradnje posebno važan imajući u vidu nove navike turista koji se retko odlučuju da borave 15 dana na novom mestu, već žele da za vreme svog godišnjeg odmora obiđu što više destinacija.

"Ukoliko to objedinimo kao zajedničku ponudu, možemo da budemo daleko uspešniji u privlačenju turista", kategoričan je.

Preduslov da se ta ideja realizuje, prema njegovim rečima je da Srbija ima što ujednačeniji vizni režim sa BiH.

Kao primer je naveo 50.000 građana Kuvajta koji godišnje posete BiH i za tu zemlju im, kako je rekao, nisu potrebne vize, za razliku od Srbije.

"Sad smo doneli odluku da ukinemo vize za Katar, Oman, Bahrein i Kuvajt. To znači da će se kuvajtski turisti koji posete Bosnu lakše odlučiti i za Srbiju”, zaključio je on.

Vlada Srbije je ranije danas odlučila da pošalje timove za Sarajevo gde će razgovarati o četiri sektora - infrastrukturi, energetici, turizmu i namenskoj industriji kako bi se konkretizovali potezi za saradnju u tim oblastima.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva