:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

April 12, 2018   12:05

0

259

Ima li leka za srpske banje-prva na tenderu Kuršumlijska

Gašenjem hotela mnogi su iz Kuršumlijske banje otišli u potrazi za poslom, a oni koji su ostali sanjaju da se banji vrati stari sjaj. Među njima je i Linda Vil, koja se iz Engleske, pre 15 godina doselila ovde.

"To bi stvarno predstavljalo preokret, kompletan preokret za čitav ovaj kraj. Bilo bi posla, bio bi promet, bio bi život", kaže Linda Vil.

"Pre je Banja bila puna dok je radio Žubor, sad nema ništa. Valjalo bi da proradi, malo bi se i narod vratio", kaže Novica Vučićević iz Kuršumlijske banje.

U Kuršumlijskoj banji i devet okolnih sela nekada je živelo pet hiljada stanovnika. Danas ih je desetostruko manje.

"Pokretanje banje bio bi preporod za ovaj kraj. Prvo, zaustavila bi se migracija, vratio bi se broj stanovnika koji je otišao u druge krajeve da radi. Ovaj kraj bi krenuo prema napred", kaže Ljubiša Bradić, šef Mesne kancelarije Kuršumlijske banje.

Lekovite vode Kuršumlijske banje koristili su još stari Rimljani, a na prostorima bivše Jugoslavije, ovo je bila jedna od najpoznatijih banja.

Termo-mineralna voda, različite strukture i sastava i očuvana priroda, potencijali su sa kojima Kuršumlijska banja može uspešno da posluje.

Kako bi banja ponovo oživela potrebna je ozbiljna investicija, na čemu Vlada Republike Srbije intenzivno radi.

"Za Opštinu Kuršumlija bi to bilo od izuzetnog značaja da se nađe pravi vlasnik, vlasnik koji bi bio u delatnosti turizma, jer znamo da je turizam nosilac razvoja Kuršumlijske banje. Tu bi se sigurno zaposlilo makar stotinu radnika", kaže Radoljub Vidić, predsednik Opštine Kuršumlija.

Interesovanje za ovu banju već je pokazala kompanija "Planinka" u čijem sastavu uspešno posluju Prolom i Lukovska banja, koje su protekle godine, sudeći po broju izdatih vaučera, bile najposećenije banje u Srbiji.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva