:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2015   12:05

0

130

Iguman Sava: Unesko žrtva politizacije

"Mislim da dobar deo zemalja vidi da ulazak Kosova u Unesko pod sadašnjim uslovima i uz odbijanje dijaloga predstavlja politički pritisak. Što se tiče naše Crkve mi nastavljamo sa redovnim životom uz pojačano obezbeđenje Kfora i policije od mogućih provokacija", rekao je iguman Sava Janjić u pisanoj izjavi za RTS.

"Naša Crkva ostaje otvoreno protiv statusa Kosova u Unesku, jer verujemo da naše svetinje neće biti bolje zaštićene bez međunarodnih garancija koje će jasno definisati njihovu buduću zaštitu. Zato će SPC i pored ovakve kosovske propagande i političkih pritisaka, svoj stav javno zastupati i u periodu pred Generalnu skupštinu, svedočeći o višegodišnjem nasilju nad pravoslavnim hrišćanskim nasleđem na KiM koje najvećim delom nije obnovljeno i leži u ruševinama (iako kosovska vlada tvrdi suprotno). Bez obzira na ishod i te sednice, naši odnosi sa kosovskim institucijama ostaće suspendovani dok Priština ne pokaže spremnost za razgovor o dugoročnoj zaštiti srpske baštine na Kosovu i Metohiji u okviru briselskog dijaloga", naveo je arhimandrit Sava Janjić.

Prema njegovom mišljenju, kosovski predstavnici moraju da budu svesni da ne mogu nasilno da okupiraju naše svetinje i da će u njima biti izloženi panoi sa antihrišćanskim nasiljem na Kosovu i Metohiji posle rata kao podsetnik svim posetiocima gde dolaze i u kakvom društvu živimo.

"To je naše pravo kao što je pravo Kosova da iznosi svoje informacije i fotografije koje dele članovima Uneska i drugim diplomatama. Dalji naši postupci zavisiće isljučivo od dobre volje Prištine da nam garantuje naša prava i slobode, ali sa međunarodnim garancijama u Briselu, a ne u usmenim obećanjima", istakao je otac Sava Janjić.

Ukazuje da će, takođe, stabilnost i odnosi između SPC i kosovskih institucija prvenstveno zavisiti od spremnosti EU i SAD da posreduju da se što pre napravi dogovor o dugoročnoj zaštiti srpske baštine na KiM u okviru briselskog procesa.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva