:

:

TV Most

Foto: ln4S

clock

Februar 17, 2018   12:05

0

203

Iguman Sava: Podela KiM bi imala posledice za sve


Iguman Sava Janjić navodi da bi podela Kosova i Metohije imala posledice za sve i dodao da je pomirenje preduslov za dugoročno rešenje.



"U scenariju podele svako bi izgubio, a dobici bi bili jadni. Srbi bi nestali sa Kosova, koje bi tako postalo model za stvaranje etnički čistih država. Balkan bi ponovo postao bure baruta. Pomirenje je preduslov za svako dugoročno rešenje, a ne obrnuto", naveo je Janjić na TviteruFejsbuku.



Portal KosSev piše da se iguman manastira Visoki Dečani prvi put izjasnio o toj temi nakon više tekstova u prištinskoj štampi da Beograd, Priština i Tirana navodno pregovaraju o razmeni teritorija, odnosno podeli Kosova, poruka nemačke, austrijske i američke ambasade protiv takih ideja, a potom i kosovskog predsednika Hašima Tačija.



"Ako postoji rešenje statusa Kosova to sigurno nije podela. Svi znamo da većina Srba ne živi na severu Kosova, već na prostorima juga koji je većinski naseljen Albancima. Tamo su i najvažnije srpske pravoslavne svetinje", ukazao je iguman Janjić.



"Pomirenje preduslov za dugoročno rešenje"



Navodi da se Srpska pravoslavna crkva dosledno protivila promeni međunarodno priznatih granica Srbije.



"Umesto igre sa životima desetina hiljada nevinih ljudi, rešenja za trenutne probleme na Kosovu treba tražiti u dijalogu i na osnovu međunarodnog prava, podstičući saradnju, pomirenje, poštovanje ljudskih prava i baštine", dodao je iguman Visokih Dečana.



Ističe da je pomirenje preduslov za dugoročno rešenje.



"Pomirenje je preduslov za svako dugoročno rešenje, a ne obrnuto", zaključio je iguman Sava.



 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva