:

:

TV Most

clock

April 27, 2016   12:05

0

132

IFIMES: SAD i EU da pomognu Makedoncima da vrate državu

Uz podsećanje na čitav niz događaja koji potresaju Makedoniju, s posebnim akcentom na odluku predsednika Đorđa Ivanova da abolira više desetina državnih i političkih zvaničnika umešanih u aferu "prisluškivanje", ali i na odluku o zakazivanju izbora za 5. jun, iako za to nisu stvoreni uslovi, IFIMES konstatuje da je makedonski režim "u strahu i panici", jer su mu odbrojani dani.

Zbog toga je on spreman, tvrde u analizi, da nanese dodatnu štetu državi s obzirom na to da je čak 40 odsto makedonske privrede u (para) vlasništvu najuticajnije vladajuće VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

"U Makedoniji na delu imamo eroziju režima i aktivnosti pojedinaca iz režima, koji su se već ponudili opoziciji u ulozi 'svedoka-saradnika'", navodi se u analizi.

Ističe se da dosadašnji odnos EU prema događanjima u Makedoniji ugrožava evropske vrednosti, s obzirom da se EU nije adekvatno odazvala ili je sa odazivanjem zakasnila.

Time je, navode, EU dodatno izgubila kredibilitet među makedonskim građanima, a posebno zbog podrške i koketiranja sa omraženim režimom.

"Ukoliko se nastavi dosadašnja eskalacija situacije u Makedoniji EU će biti prisiljena da donese odluku o prekidu diplomatskih odnosa i povlačenju ambasadora država članica EU iz Makedonije", ukazuju iz IFIMES-a.

Smatraju da je u Makedoniji potrebno relaksirati odnose kroz organizaciju fer, poštenih i transparentnih izbora, a tome bi, tvrde, dodatno doprinelo hapšenje ključnih aktera destabilizacije Makedonije, pre svega, dvojca Gruevski - Mijalkov. Mijalkov je, inače, bivši šef tajne službe koji je ostavku podneo nakon događaja u Kumanovu 9. maja prošle godine.

Potrebno je, ističu, da SAD i EU izraze i snažniju podršku tužiteljkama Specijalnog tužilaštva Janevoj, Fetahiji i Ristevskoj, ali i drugim tužiteljima, jer će angažman Specijalnog javnog tužilaštva povratiti poverenje u institucije makedonske države i doprineti dekriminalizaciji politike i javne scene u Makedoniji.

"Ukoliko se ne pročiste izborni spiskovi, na kojima je višak 330.000 birača biće potrebno ponovno prolongirajne prevremenih izbora, koji su zakazani za 5. juni 2016, jer će u suprotnom održavanje izbora podsećati na nedavno održane parlamentarne izbore u Siriji, koji su organizovani da bi se očuvao režim Bashara al-Ašada, i kakve civilizovani svet ne priznaje", navodi se u analizi IFIMES-a.

Ukazuje se i na to bezbednosni stručnjaci upozoravaju na mogućnost atentata na najviđenije lidere opozicije kao što se to, na primer, desilo 2006. kada je izvršen atentat na Arbina Džaferija.

Ta opasnost je, upozorava se, od nedavno povećana, kada je režim oduzeo zakonska i ustavna prava ministru za unutarnje poslove u prelaznoj vladi Oliveru Spasovskom (SDSM) i poništio sve njegove odluke, jer se, objašnjavaju, "režim i dalje zasniva na represivnom aparatu".

Ukazuje se i da je pre izbora neophodno uspostaviti regulaciju medija, jer je u postojećem "kreiranom i režiranom" ambijentu apsolutno favorizirana VMRO-DPMNE, koja je tokom 10-godišnje vladavine građanima Makedonije ukrala državu i demokratiju.

Pri tome je, navode, imao svesrdnu pomoć albanske partije DUI, koju predvodi Ali Ahmeti.

"VMRO-DPMNE se uglavnom bavio institucionalnim kriminalom i korupcijom, jer pod kontrolom ima sve poluge vlasti, dok je albanskim liderima uglavnom prepustio vaninstitucionalni kriminal", navodi se u analizi, zbog čega se sugeriše formiranje specijalnog suda, koji bi procesuirao. zajedno s tužilaštvom, silni kriminal.

Procenjuje se, prema navodima IFIMES-a, da je u poslednjih 10 godina vladavine VMRO-DPMNE iz Makedonije izvučeno oko 2,2 milijarde evra kroz razne oblike kriminala i korupcije.

To je, kako se navodi, po intenzitetu i sadržaju neprimereno veći kriminal od onog za koji je optužen nekadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva