:

:

TV Most

clock

Mart 16, 2015   12:05

0

117

I sutra protest prosvetara

Protest na beogradskom Trgu Nikole Pašića organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije, a okupljanje je zakazano u podne.

Planirano je da predstavnici sindikata svoje zahteve upute narodnim poslanicima, predstavnicima Vlade Srbije i ministru prosvete Srđanu Verbiću.

Kako je agenciji Beta rekao predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković, za sada nema poziva od nadležnih iz Ministarstva prosvete kako bi se razgovorom predupredio sutrašnji štrajk.

"Ne odustajemo od naših zahteva", poručio je Brajković.

Dva prosvetna sindikata štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta od 17. novenbra prošle godine. Sindikati traže da prosveta bude izuzeta od smanjenja plata u javnom sektoru i da se donese zakon kojim će biti uređeni platni razredi u državnoj službi.

Zahtev je i da im se omogući potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za tekuću godinu, jer ih je, kako su ocenili, Ministarstvo prosvete ucenilo da prvo moraju da prekinu štrajk, pa tek onda potpišu taj dokument.

Dva reprezentativna sindikata - Sindikat obrazovanja Srbije, i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" potpisali su poseban kolektivni ugovor i prekinuli štrajk u kojem su prethodno učestvovali.

Inače, članovi ta dva sindikata danas su sa predstavnicima Ministarstva prosvete razgovarali o izradi zakona o platama u javnom sektoru.

Sastanak je jedna u nizu aktivnosti predviđenih Sporazumom koji su potpisali Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", čiji su predstavnici bili na razgovorima u Ministarstvu prosvete.

Učesnici sastanka su razgovarali o Katalogu poslova za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje, učenički i studentski standard, koji se razvija u okviru izrade Nacrta zakona o platama.

Dogovoreno je da predstavnici ta dva sindikata aktivno učestvuju u izradi kataloga i opisa poslova, imajući u vidu tešku materijalnu situaciju prosvetnih radnika i težnju da se ovo pitanje reši sistemski, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva