:

:

TV Most

Foto: narodnimuzej.rs

clock

Februar 09, 2015   16:57

0

292

"I ovaj kamen zemlje Srbije" u Galeriji fresaka

Ovoga puta će kroz pejzaže i vedute živopisnih oblasti Srbije biti predstavljen doživljaj identiteta države kroz umetničku prizmu. Posetioci će biti u prilici da vide 38 dela iz kolekcija Narodnog muzeja koja su nastajala u vremenskom rasponu od 18. do 20. veka.

Reč je o slikama u ulju, akvarelima, crtežima i grafikama gde su svojim ličnim i poetskim interpretiranjem predela, umetnici ostavljali svedočanstvo doživljaja teritorije države.

Na izložbi će biti predstavljeni romantizovani krajolici Feliksa Kanica, izuzetna ostvarenja Đorđa Krstića, Steve Todorovića, Paje Jovanovića, Borivoja Stevanovića, Koste Miličevića, zatim crteži Ljube Ivanovića, pa sve do pejzaža sa ličnim pečatom Milana Konjovića, Save Šumanovića i Cuce Sokić.

Pejzaž je u srpskom slikarstvu tretiran često i samo kao povod umetnicima da ispolje ličnu ekspresiju, za šta je taj žanr bio najbolja prilika da se izraze. Bilo da je u pitanju istorijski, gradski ili ruralni pejzaž, umetnici slikani prostor podređuju svojim estetski načelima.

Registrujući motiv od kojeg ne odstupaju, oni su sopstveni umetnički doživljljaj pretpostavili realnosti, nikada ne žrtvujući estetsko činjeničnom.

Pojave u srpskom likovnom stvaralaštvu koje se izborom dela autorke Evgenije Blanuša sagledavaju na izložbi "I ovaj kamen zemlje Srbije" pozivaju da se zainteresovani upuste u istraživanje onoga što odražava karakter Srbije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva