:

:

TV Most

clock

Februar 10, 2018   12:05

0

205

I master učitelji mogu da predaju informatiku


To je predviđeno Pravilnikom o vrsti obrazovanja nastavnika iz izbornih predmeta koji je nedavno usvojilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


Pravilnikom je precizirano da škole mogu da zaposle master učitelje ukoliko nema odgovarajućeg kadra, diplomaca tehničkih i matematičkhi fakultetifa koji trenutno obrazuju IT stručnjake.


Master učitelji, ukoliko žele da predaju informatiku, u okviru studija moraju da polože najmanje pet informatičkih predmeta iz oblasti - programiranje, objektivno orjentisano programiranje, matematika i teorijsko računarstvo.


Ova novina izazvala je brojne pozitivne, ali i negativne komentare na društvenim mrežama, a jedna od najčešćih zamerki je da učitelji nisu dovoljno kvlifikovani da predaju informatiku.


Dekan Učiteljskog fakulteta prof. Danimir Mandić kaže za Tanjug da se za tu mogućnost neće opredeliti svi koji završavaju učiteljski fakultet, već 10 odstio studenata koji imaju afinitete prema informacionim tehnologija.


Podseća da su učitelji najbolje didaktičko- metodički osposobljeni za rad sa đacima, a da se iz informatike od petog do osmog razreda izučavaju elementarne stvari programiranja.


"Oni sada predaju izborni predmet "od igračke do računara" u nižim razredima osnovne škole i sa dodatnim znanjima oni bi mogli da budu najbolje rešenje za informatiku od petog do osmog razreda", naglasio je Mandić.


Pojašnjava da su i do sada na tom fakultetu postojala tri obavezna predmeta iz oblasti informatike i računarstva -Opšta informatika, Obrazovna informaciona tehnologija i Internet tehnologija u obrazovanju, ali da je uveden i set novih izbornih predmeta iz informacionih tehnologija.


"Sve smo radili zajedno sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koji su analizirali naše programe i programe vezane za informatiku od petog do osmog razreda. Potpuno smo se uklopili u programske sadržaje neophodne za dobijanje kompentencija za rad u višim razredima osnovne škole", kaže Mandić.


"Teško da će stručnjaci raditi kao predavači..." 


Mandić dodaje da će teško IT stručnjaci koji su završili ETF, Matematički fakultet, FON raditi u školi kao predavači jer im to ne pruža mogućnost napredovanja u poslu, a i plate su mnogo niže nego u privredi.


"Veoma je značajno da oni koji predaju informatiku ne naprave bauka od informatike i predstave elemente programiranja deci na nerazumljiv nači. Cilj je da učenici zavole informatiku, da shvate da ona treba da bude primenjena u svim naukama", naglašava dekan Učiteljskog fakulteta.


Oni koji su završili master studije za učitelja, a nemaju 90 ESP bodova iz oblasti informatike mogu da polažu diferencijalne ispite kroz program celoživotnog učenja i tako steknu uslove da predaju informatiku.


Osim informatike Pravilnikom iz 2012. godine predviđeno je da master učitelji koji ima 60 ESP bodova iz engleskog jezika mogu da predaju taj strani jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.


"Pravilnik je i to predvideo ali mi do ove godine taj program nismo realizovali. Sada krećemo i taj program, materijalni i kadrovski uslovi postoje, tako da će studenti moći da biraju dodatne izborne predmete koji su akreditovani u okviru engleskog jezika", zaključio je Mandić.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva