:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2017   12:05

0

134

I agencija "Fič" zadržala ocenu kreditnog rejtinga Srbije

Ta potvrda ocene kreditnog rejtinga "odraz je procene da je Vlada Republike Srbije nastavila sprovođenje programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi što je doprinelo da deficit u 2016. godini bude na nivou od 1,3 odsto (84, BDP), navelo je Ministarstvo.

Agencija, prenosi Ministarstvo, "ističe da je odnos javnog duga i BDP-a pao po prvi put od 2008. godine, i da je udeo u javnoj potrošnji koji se odnosi na zarade pao ispod 10 odsto BDP-a, dok su javna ulaganja porasla na 3,3 odsto BDP-a".

Osnovni pokretači pozitivnog trenda su mogućnost daljeg rasta privrede Srbije u srednjem roku, fiskalna konsolidacija koja će dovesti do smanjenja odnosa javnog duga i BDP-a i kontinuirano smanjenje neto spoljne zaduženosti, piše u saopštenju.

Agencija "Fič" takođe smatra da će nastavak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji i uspešno sprovođenje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom biti važni činioci za dalje unapređenje kreditnog rejtinga Srbije, kao i za dalje poboljšavanje poslovnog okruženja.

"Fič rejtings" očekuje da će Vlada Srbije nastaviti sprovođenje fiskalnih reformi. Ta rejting agencija procenjuje da će fiskalni deficit ove godine biti 1,3 odsto BDP-a, a da će deficit tekućeg računa (84, procenjen na oko 4-5 odsto 2017. godine) u potpunosti biti pokriven neto stranim investicijama.

Ministarstvo finansija Srbije je ranije večeras saopoštilo da je i američka agencija za finansijske usluge "Standard end Purs" zadržala ocenu kreditnog rejtinga Srbije na "BB-", uz pozitivne izglede za njegovo unapređenje.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva