:

:

TV Most

clock

Maj 01, 2015   12:05

0

122

Hrvatskoj u interesu članstvo Srbije u EU



Na pitanje kako Hrvatska treba da se postavi u pregovorima Srbije sa EU, Grabar-Kitarović kaže u intervjuu za televiziju N1 da se Hrvatska tu mora postaviti aktivno.

"ÄŒinjenica je da je Hrvatskoj u interesu članstvo Srbije u Evropskoj uniji, naravno utemeljeno na dosezima i ispunjavanju svih kriterijuma koje je i Hrvatska morala da ispuni. ÄŒlanstvo u EU se ne može koristiti kao sredstvo ucene, nikome to nije namera. Međutim, činjenica jeste da jedan od kriterijuma za članstvo u EU jesu i dobrosusedski odnosi i cela ona grupa kriterijuma iz tzv. Procesa stabilizacije i pridruživanja, što podrazumeva dobrosusedske odnose i rešavanje otvorenih pitanja", rekla je hrvatska predsednica.

"Ja vidim taj prostor koji doista možemo i moramo iskoristiti da uporedo s tim pregovorima za članstvo Srbije u EU, mi isto tako razgovaramo i pregovaramo sa Srbijom o rešavanju svih otvorenih pitanja", rekla je Grabar - Kitarović.

Ona je dodala da smatra da je i jednoj i drugoj državi u interesu da se ta pitanja reše što je moguće pre, na osnovu kriterijuma dobrosusedskih odnosa, načela Povelje UN-a i međunarodnog prava.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva