:

:

TV Most

clock

April 01, 2016   12:05

0

135

Hrvatsko tužilaštvo će pokrenuti postupak protiv Å ešelja?

Hrvatska agencija navodi da je Državno tužilaštvo, na novinarsko pitanje u vezi sa presudom, odgovorilo da je u Hrvatskoj 2002. podignuta optužnica protiv desetorice okrivljenih, uključujući i Å ešelja, zbog ratnog zločina protiv civila.

Tužilaštvo je navelo da je postupak protiv Å ešelja u Hrvatskoj prekinut, pošto ga je zbog istog dela optužio i Haaški sud, koji na temelju propisa, uključujući i hrvatski Ustavni zakon, ima primat u vođenju postupka.

"S obzirom na to da je optužnica Tužilaštva Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju nekoliko puta menjana, Državno tužilaštvo će izvršiti analizu nepravosnažne presude radi poređenja optužbe u toj presudi i zločina za koje se okrivljeni Å ešelj tereti u Hrvatskoj, a radi eventualnog daljeg postupanja", saopštilo je hrvatsko tužilaštvo.

HINA navodi da je Å ešelj optužen u Hrvatskoj nakon istrage koju je protiv njega i ostalih optuženih na zahtev Državnog tužilaštva pokrenuo u januaru 1995. Županijski sud u Osijeku. Tada je sud naredio da se protiv svih okrivljenih izda poternica.

Ista optužnica, uz Å ešelja, teretila je i Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Zvonka Jurjevića, Božidara Stevanovića, Životu Panića, Mileta Mrkšića, Veselina Å ljivančanina, Miroslava Radića i Gorana Hadžića.

Hrvatska agencija prenosi da je optužnica protiv Å ešelja i ostalih podignuta u vukovarskom Županijskom sudu, a rešenjem Vrhovnog suda od 4. aprila 2007. premeštena je u Županijski sud u Osijeku.

Tom optužnicom se desetorica okrivljenih terete zbog ratnog zločina protiv civila, ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika, ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva