:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 12, 2018   12:05

0

195

Hrvatsko-srpski poslovni forum u Zagrebu

On je rekao da je današnji susret privrednika na Poslovnom forumu u Hrvatskoj, u organizaciji Privredne komore Srbije i Hrvatske gospodarske komore, opravdao očekivanja privrednika. 

"Ovo što se danas dešava je možda mali korak, mali sastanak, ali mislim da je to veliki korak za srpsko-hrvatske odnose i nadam se da sve ono što nas je delilo svih ovih godina, da ćemo svi zaboraviti na to, jer ako danas imamo jednu Francusku i Nemačku posle svih istorijskih nesporazuma koje su imali kao oslonac u Evropskoj uniji, ne vidim zašto oslonac partnerstva u ovom delu Evrope ne bi bili srpsko-hrvatski odnosi", izjavio je Kostić. 

Istakao je da privrednici Srbije i Hrvatske nikada nisu prestajali da se viđaju proteklih godina, bilo da su se susreti odvijali na Biznis forumu na Kopaoniku ili na Hvaru.

Govoreći o investicijama u Hrvatsku, Kostić je rekao da stvari u zadnjih 25 godina nisu bile jednostavne, da se ceo region nalazi u tranziciji i ocenio da je Hrvatska nešto brže izašla iz tog procesa, a da je ulaskom u EU stvorila bolje predispozicije za investiranje.

Kako kaže, hrvatska preduzeća su imala bolju potporu banka, ali je dodao i da Srbija ubrzano ide u pravcu izlaska iz tranzicije.

Kaže i da je neophodno da države regiona bliže sarađuju, da prave korporacije, alijanse, jer su, Hrvatska sa 4,5 miliona stanovnika i Srbija sa sedam miliona male države koje jedino zajedno mogu da budu konkurentne i zanimljive investitorima iz Nemačke i Turske, koje imaju oko 100 miliona stanovnika.

"Ono što je važno za politiku i državu, i jednu i drugu, da profit, dobit, dodatnu vrednost koju stvorimo u toj kooperaciji i u izvozu ostaju ovde", napominje Kostić.

Svaka dodatna vrednost koja ostane u Srbiji ili Hrvatskoj zahvaljujući udruživanju, prema Kostićevoj oceni, dovešće i srpske turiste na hrvatsko primorje, ali će omogućiti i da hrvatski proizvodi završe na srpskom tržištu.

Na pitanje novinara da li je njegova kompanija zainteresovana da kupi Agrokorova preduzeća u Srbiji, Kostić je rekao da je svakako zainteresovan za kupovinu svega onoga što je vezano za biznis kojim se bavi MK Grupa.

On na konferenciji za medije nije želeo da kaže na šta tačno misli kada kaže da je MK zaintereosvana za kupovinu svega onog čime se bavi, ali je rekao da se o nekim "targetima" već pregovara.

Inače, na poslovnom Forumu u Zagrebu učestvuju vlasnici i menadžeri 17 uspešnih poslovnih sistema i pojedinačnih kompanija iz Srbije koji posluju u zemlji, regionu i svetu, kao što su MK Group, Moji brendovi, ComTrade, Alco Group, Industrija mesa Matijević, Nectar, Elixir, Metalac, Zlatiborac, kao i veliki broj hrvatskih kompanija.

Predsednik Uprave i vlasnik Atlantik Grupe Emil Tedeski smatra da je Hrvatsko-srpski poslovni forum odlična prilika za susret i razgovor privrednika dve prijateljske zemlje, ističući pozitivna iskustva Atlantik Grupe u Srbiji.

"Mislim da je lepo da se hrvatsko-srpski privrednici druže. Lično za mene to nije ništa novo, jer je Atlantik grupa jedan od vodećih investitora u Srbiji. Imamo četiri fabrike i više od 1.000 zaposlenih, i veliki smo i odgovaran poslodavac", rekao je Tedeski u izjavi za Tanjug.

Naglasio je da njegova kompanija ima izuzetno pozitivna iskustva sa poslovanjem u regionu, a pre svega u Srbiji.

"Mi smo još 2006. godine kupili vršačku Multivitu, a na srpsko tržiste smo praktično ušli 2001. kada smo od Plive preuzeli Cedevitu. Kupovinom Droge Kolinske 2010. godine, a poznato je da je Droga Kolinska 100-postotni vlasnik Štarka, najveće konditorske industrije u Srbiji i Grand Proma, najveće industrije kafe u Srbiji, postali smo stvarno veliki srpski privredni faktor", izjavio je Tedeski.

Nakon toga, Atlantik Grupa je, kako navodi, preuzela Fudlend, fabriku ajvara.

"Mi smo u Srbiji prepoznati kao veliki poslodavac i veliki partner lokalne zajednice. Naša iskustva iz Srbije su izuzetno pozitivna. Mi na sprskom tržištu rastemo, raste naš izvoz iz Srbije prema regionu, kao što raste i prodaja hrvatskih proizvoda u Srbiji", istakao je Tedeski.

Atlantik Grupa i drugi privrednici u regionu su, kako ističe, jedan od najboljih ambasadora i pokazatelja kako ovaj region funkcioniše kao integrisano tržište, nezavisno od toga što su Hrvatska i Slovenija članice EU, a druge zemlje regiona za sada još nisu.

"Ja sam, međutim, veliki navijač i promoter toga da sve zemlje regiona ubrzano i što pre postanu punopravni članovi EU, jer bi to bio veliki doprinos za sve građane tih zemalja", poručio je Tedeski.

Smatra i da ljude danas daleko manje interesuje prošlost, već perspektive i šta će im to politika doneti u budućnosti.

"Od politike očekujem pre svega stabilnost, dugoročnost, transparentnost i predvidivost. Biznis je pokazao da je ispred politike. I to ne samo biznis, već i kultura i sport", izjavio je on.

Ljudi sa ovih prostora, prema njegovim rečima, imaju toliko toga zajedničkog - zajedničku istoriju, blizak jezik i čitav niz stvari koji ih veže, "zbog čega bi politika morala da insistira na pronalasku zajedničkog imenitelja koji će nas približiti, a ne insistirati na različitostima", zaključio je Tedeski.

Ukupna robna razmena između Srbije i Hrvatske u prošloj godini iznosila je 1,027 milijardi evra i beleži povećanje za 14,2 odsto u odnosu na 2016. godinu, navela je PKS.

Izvoz u Hrvatsku iznosio je 550,7 miliona evra, što je za 17,6 odsto više u odnosu na 2016. godinu, a uvoz iz Hrvatske povećan je za 10,4 odsto u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 476,3 miliona evra.

Suficit Srbije u robnoj razmeni u prošloj godini iznosio je 74,4 miliona evra, navodi PKS uoči sutrašnjeg poslovnog foruma privrednika dve zemlje.

Srbija je 2017. u Hrvatsku najviše izvozila katode od rafinisanog bakra, ploče i trupce od legura aluminijuma, motorni benzin (84, bez biodizela), jestivo ulje od suncokreta, a iz Hrvatske smo najviše uvozili nerazvrstanu robu i robe na skladištenju, cement portland, laka ulja, delove za sedišta, soju u zrnu.

Prema analizama PKS mogućnosti za povećanje srpskog izvoza, postoje, osim u tradicionalnim sektorima čiji proizvodi su već prisutni na hrvatskom tržištu, i u tekstilnoj industriji, industriji plastike, nameštaja, mašinskoj, industriji papira i proizvodnji mlečnih proizvoda.

Srpski privrednici, ocenjuju u PKS, osim za povećanje trgovinske razmene sa Hrvatskom, posebno su zainteresovani za investiranje u Hrvatskoj i druge, više oblike privredne saradnje sa hrvatskim kompanijama.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva