:

:

TV Most

clock

Novembar 11, 2015   12:05

0

114

Hrvatski ministar kritikuje Sloveniju zbog zida

Ranko Ostojić je novinarima u Slavonskom Brodu rekao da je za izbeglice bolje da njihov put bude organizovan.

"Nijedna žica ne može da spreči izbeglice da pronađu svoj put, ali puno je bolje kada im je taj put organizovan", izjavio je Ostojić.

Konstatujući da je izgradnja žice nepotrebno bacanje para, istakao je da bi mnogo važnije bilo da je Slovenija sagradila privremena utočišta za izbeglice kao što je to napravila Hrvatska.

"Ako se kaže da su to tehničke barijere koje bi trebalo da usmeravaju pritok izbeglica, verovatno bi trebalo očekivati da Hrvatska ne poštuje dogovore. Sve ide uz najavu, Junkerov plan što se Hrvatske tiče se ostvaruje, pa je slovenačka žica nepotrebna", naglasio je Ostojić.

Naveo je da u Nemačku dnevno ulazi po 6.500 ljudi, manje nego što ih u jednom danu izlazi iz Hrvatske.

Slovenija je jutros počela da gradi 1,8 metara visoku ogradu na granici sa Hrvatskom.

Premijer Slovenije Miro Cerar najavio je juče da će ogradom na granici sa Hrvatskom bolje kontrolisati očekivani izbeglički talas, ali i sprečiti "humanitarnu katastrofu" do koje bi zimi moglo doći ako bi izbeglice i migranti dolazili na granicu šengenske Evrope u velikom broju.

Cerar je, međutim, rekao da će njegova zemlja ostati otvorena za izbeglice.

Iz hrvatske vlade su potom saopštili da će preduzeti sve potrebne mere da zaštite državne interese i da su spremni da reaguju na svaku situaciju.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva