:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Februar 18, 2018   12:05

0

255

Hrvatske kompanije "uvoze" radnike s Kosova


Poslednji put je toliki broj nezaposlenih zabeležen 1990. godine.


Analitičari "Makrohaba" s Ekonomskog fakulteta ističu da se nezaposlenost trenutno nalazi šest odsto ispod 20-godišnjeg proseka i niža je nego kada je bila na vrhuncu ekonomskog ciklusa 2008. godine, piše "Večernji list".


Rekordan broj nezaposlenih - 395.000 - imali su u zimskim mesecima s 2001. na 2002. godinu, a sadašnji pad nezaposlenosti nije vezan samo uz prestanak recesije i oporavak ekonomije, već i uz iseljavanje, navodi list.


Prve dve nedelje broj nezaposlenih smanjio se za približno tri hiljade u odnosu na kraj januara, a berza će sve brže prazniti kako se bude približavao Uskrs, početak opsežnijih radova u poljoprivredi i predsezonsko zapošljavanje. Rast nezaposlenosti u zimskim mesecima uobičajena je sezonska pojava u Hrvatskoj, no nešto veći dotok novonezaposlenih mogla bi biti najava usporavanja odlazaka radnika u inostranstvo.


"Nestašica radne snage zakonito će dovesti do toga da će se poboljšati položaj radne snage. Poslodavci su osvestili taj problem i prihvatili su da moraju da ulože u radnika da bi ga dobili", komentariše za Večernji list Davorko Vidović, savetnik HGK za tržište rada.


Prema njegovim rečima, radnici su postali ključni limitirajući faktor za razvoj, a poslodavci su zabrinuti i u skladu s tim se i ponašaju.


"Znam za nekoliko kompanija koje su već autobusima dovezle grupe od po 40 ili 50 radnika s Kosova, a mnogi su se angažovali i u pronalaženju radnika u Bosni i Hercegovini. Počela je bitka za ljude, a to će se osetiti i na primanjima zaposlenih", ističe Vidović.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva