:

:

TV Most

clock

Jun 21, 2018   09:27

0

125

"Hrvatska u pregovorima o nestalim licima nastupa neiskreno"


Povodom godišnjice zločinačke akcije hrvatskih vojnih i paravojnih formacija na zaštićeno područje UN u selu Miljevci u okolini Drniša, 21.06.1992. godine, u kojoj je ubijeno i izmasakrirano četrdeset pripadnika teritorijalne odbrane Republike Srpske Krajine– Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija) navodi u saopštenju da o monstruoznosti pomenutog zločina, govori činjenica, da su hrvatski zločinci, nakon mučkog ubistva pripadnika TO Republike Srpske Krajine, žrtve izmasakrirali, a njihove posmrtne ostatke, po uzoru na ustaške zločince, bacili u krašku jamu, koju su zatrpali smećem, kako bi prikrili tragove ovog zločina. 

“Dva meseca od počinjenog ratnog zločina, na pritisak Međunarodne zajednice, izvršena je ekshumacija svih ubijenih i identifikacija dvadeset osam žrtava. Dvanaest žrtava je sahranjeno na kninskom groblju, a porodice do današnjeg dana ne mogu dobiti njihove ostatke, jer hrvatska strana odbija ekshumaciju i identifikaciju”, navodi se u saopštenju.

Ovom prilikom Srpska koordinacija ističe da u Hrvatskoj, prema evidenciji nadležnih hrvatskih organa, postoji sedamdeset šest poznatih grobnih mesta gde su sahranjene srpske žrtve i koja se odmah mogu ekshumirati. Hrvatska strana u svim pregovorima i nastupima o nestalim licima, nastupa neiskreno i nepošteno.

Istovremeno Srpska koordinacija pita: kakav je smisao pregovora i traženja nestalih lica, ukoliko se ne ekshumiraju poznata grobna mesta ? 

“Srpska koordinacija, u ime porodica nestalih lica, izražava ogorčenje i protest zbog licimernog i nerazumnog ponašanja i pristupa u pregovorima hrvatske strane, koja je u februaru ove godine, na najvišem nivou, od strane predsednice Hrvatske, primila delegaciju srskih udruženja porodica nestalih i koja četri meseca nakon toga nije učinila ništa po pitanju ekshumacije poznatih grobnih mesta na kojima su sahranjeni ubijeni Srbi”, navedeno je u saopštenju. 

 


Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva