:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2018   12:05

0

187

Hrvatska preuzela predsedavanje Savetu Evrope


Rotirajuće predsedavanje od Danske je na svečanosti u danskom gradu Helsingeru preuzela hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja je navela da će prioriteti Zagreba biti borba protiv korupcije, zaštita nacionalnih manjina i ranjivih grupa, decentralizacija u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave, kao i zaštita kulturne baštine.



Hrvatska prvi put od 1996. godine, kada je postala članica Saveta Evrope, predsedava toj organizaciji, što će, smatra šefica hrvatske diplomatije, biti prilika da se zemlja politički i kulturno "brendira" i pripremi za predsedavanje EU u prvoj polovini 2020. godine, prenela je Hina.


"Ovih šest meseci će se Hrvatska jasno, s obzirom na broj aktivnosti, više istaći na međunarodnoj sceni i politički i kulturno brendirati. Svako predsedanje je na neki način priprema za to veliko predsedavanje 2020, koje je mnogo veće i mnogo sveobuhvatnije, s obzirom na to da će Hrvatska u toj godini morati da organizuje 1.400 sastanaka", rekla je novinarima Pejčinović Burić.



Ovo će, dodala je, biti korisna "škola" za predsedavanje Hrvatske Evropskoj uniji.



Hrvatskoj je predsedavanje predao šef danske diplomatije Anders Samuelsen koji joj je poželeo uspeh u "izazovnim vremenima za organizaciju".



Hrvatska će predsedanje Savetu Evrope predati Finskoj 21. novembra, u Strazburu.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva