:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2017   12:05

0

148

Hrvatska ponovo ima ženu za ministra spoljnih poslova

Ona je radila kao državna sekretarka u tom ministarstvu od 2000. godine.

Premijer Plenković izjavio je sinoć za HRT da će nova ministarka spoljnih poslova Hrvatske biti Marija Pejčinović Burić.

Pejčinovićeva je rođena 1963. u Mostaru, diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a osam godina posle magistrirala je evropske nauke nakon postdiplomskih studija na fakultetima u Brugesu i Varšavi.

Od 1995. do 1997. bila je direktorka Evropskog doma Zagreb.

U hrvatsku diplomatju ulazi 2000. imenovanjem za pomoćnicu ministra u Ministarstvu evropskih integracija koje su tada vodili prvo Ivan Jakovčić pa Neven Mimica.

Godine 2005. postala je državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, koje tada vodi Kolinda Grabar Kitarović, gde se zadržava do 2008.

Istovremeno je bila i članica pregovaračke grupe za pregovore sa EU u poglavljima 30 o spoljnim odnosima, 31 o spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici, 34 o institucijama i 35 - ostalo.

Na izborima 2008. kao članica HDZ-a izborila je mandat u Saboru i vodi izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska-EU, zatim saborsko izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, ali je i članica Odbora za evropske integracije, Spoljnopolitičkog odbora i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Od 2013. bila je savetnica za evropske politike na projektima koje su finansirali EU, bilateralni donatori i UNDP u Hrvatskoj u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

Za državnu sekretarku u MVEP-u imenovana je novembra prošle godine.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva