:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Januar 12, 2018   12:05

0

214

Hrvatska pojačava obezbeđenje granice


Time će se, kako prenose hrvatski mediji, podići operativna sposobnost granične policije i brzina reakcije u skladu sa preporukama Evropske komisije, rekao je Božinović.



Policija će se u centru obučavati i stručno osposobljavati ne samo za pomoć hrvatske granične policije, već i drugih članica EU, u saradnji s Fronteksom, a troškovi će biti finansira iz fondova EU.



U međuvremenu zastupnik SDP-a Peđa Grbin je postavio poslaničko pitanje o postupanju hrvatske policije sa migrantima na granici, a nakon što je na T-portalu objavljena potresna priča migranata zaglavljenih pred vratima EU, kada je jedan od njih rekao da su ga hrvatski policajci naterali da skine cipele i bos se vrati u Srbiju.



U prilogu tog medija je istaknuto da su migranti pričali o fizičkom nasilju, otimanju jakni u kojima su imali novac i razbijanju mobilnih telefona.



U vladinom odgovoru se tvrdi da nije potvrđena tačnost takvih navoda, a prilikom postupanja prema migrantima policija poštuje njihova osnovna prava i dostojanstvo te im omogućuje pristup sistemu međunarodne zaštite ako im je takva zaštita potrebna.



"Hrvatska policija sprovodi zaštitu državne granice i u tom cilju preduzima mere kojima se sprečava i odvraća migrante od nezakonitog ulaska u Hrvatsku, koristeći pritom sve, kako se navodi, raspoložive ljudske i tehničke resurse, uvažavajući ljudska prava migranata, čime se jasno pokazuje spremnost za pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru i zaštiti njenih spoljnih granica", stoji u odgovoru Banskih dvora.



"Pojedine nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava, čiji je cilj omogućiti transfer što većeg broja nezakonitih migranata u druge države članice Evropske unije, vrše pritisak na hrvatsku policiju zbog toga što preduzima propisane mere za čije je sprovođenje nadležna, a pojedini mediji tendenciozno prenose njihove kritike", dodaje se u saopštenju.



U vladinom odgovoru stoji i da se beleži sve veći broj tražilaca azila u Hrvatskoj koji su u nju vraćeni "u readmisijskom ili dublinskom postupku (62 posto od ukupnog broja tražitelja azila u 2017. godini), što samo potvrđuje činjenicu da se radi o ekonomskim migrantima i zloupotrebi instituta azila u Hrvatskoj".


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva