Vesti
Hrvatska počela da primenjuje dogovor o taksama

09:06, 11.08.2017

|

Izvor: RTS

Na graničnom prelazu Bajakovo–Batrovci od ponoći Hrvatska primenjuje dogovor o taksama na uvoz voća i povrća. Hrvatska mera bila "kratkog daha i kratkog roka", poručuje Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.
Foto Tanjug
Hrvatska je nakon burnih reakcija zemalja regiona smanjila naknadu sa 2.000 na 90 kuna, odnosno sa 270 na 12 evra. To, međutim, nije stvorilo gužvu na graničnom prelazu, javlja reporter RTS-a.

Direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom Privredne komore Srbije Nenad Đurđević kaže za RTS da je zaključak da jednostrane mere ne donose nikom dobro, kao i da nedostaje koordinacija resornih ministarstva u regionu.

"Postoji velika međuzavisnost naših privreda bilo u investicijama, bilo u robnoj razmeni", kaže Đurđević.

Naglasio je da je poljoprivreda važan segment u svim državama regiona, kao i da se pokazalo da je hrvatska mera bila "kratkog daha i kratkog roka".

Ukazao je da je u prvih nekoliko dana od kada su se primenjivale veće takse šteta procenjena na nekoliko desetina hiljada evra, kao i da su izvoznici odustajali od izvoza robe.

"To je jedna loša poruka. Posao i biznis zahteva stalnost i procedure koje su jasne, ove promene izazivaju povlačenje kapitala što nije dobro", smatra Đurđević.

Tvrdi da je regionu potrebna harmonizacija procedura, jer je privrednicima važno da imaju predvidivo stanje.

"Mislim da je našem regionu potrebno više harmonizacije procedura, usaglašavanje sertifikata relevantnih insititucija koje će važiti za čitav region", kaže Đurđević.

Naveo je da se mogu izvući neke pouke iz ove situacije.

"Upućeni smo jedni na druge, privrede su kompatabilne. Mislim da će postati praksa koordinacija resornih ministarstava i da će da motiviše ministarstva na koordinaciju i harmonizaciju procedura", zaključio je Đurđević.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design