:

:

TV Most

clock

Oktobar 03, 2017   12:05

0

207

Hrvatska odbacila protest Srbije


Hrvatsko ministarstvo je saopštilo da su ponovljene već više puta "javno iznesene ocene srpskih zvaničnika o Hrvatskoj koje MVEP u celosti odbacuje kao neprihvatljive, jednostrane i tendenciozne, a nadasve proizvoljne i zlonamerne", prenosi Hina.




Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović ocenio je danas sramnim i licemernim ponašanje zvaničnika Hrvatske, koji veličaju ustaštvo i zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata, koji podstiču antisrpsku histeriju i grubo krše osnovna ljudska prava u 21. veku, te protestuju zbog spomenika heroju JNA Milanu Tepiću.



Dodatnu zabrinutost Ministarstva spoljnih poslova Srbije izaziva činjenica što se napadi i uvrede iz Hrvatske na račun Srbije i srpskog naroda u celini pojačavaju u vreme kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno izrazio opredeljenost za sveobuhvatan razvoj dobrosusedskih odnosa sa Hrvatskom, naveo je Stevanović.



Državni sekretar je to rekao u razgovoru sa otpravnikom poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu kojem je izrekao oštar protest zbog reakcije Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske i saopštenja tog resora povodom otkrivanja spomenika heroju JNA Tepiću, koji, kako je rekao, za Srbiju predstavlja oličenje časti i morala.



U razgovoru je, kako se navodi, izražena posebna zabrinutost zbog činjenice da Hrvatska nije napravila nikakav ozbiljniji pomak u distanciranju od rastućeg trenda rehabilitacije nacizma i revizije istorije.



Hrvatsko ministarstvo takođe u saopštenju tvrdi da se "izneseni navodi samo nastavljaju na jučerašnje krajnje neprimerene i neuobičajene u međunarodnoj komunikaciji te uvredljive izjave prvog potpredsednika Vlade RS i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića".



Hrvatsko ministarstvo u današnjem saopštenju navodi i kako Hrvatska nastoji da sa Srbijom gradi i razvija dobre odnose u duhu dobrosusedstva i iskrene regionalne saradnje, pri čemu se od suseda, kako se dodaje "očekuje isti pristup za koji se i sami zalažemo, a to je konstruktivnost, spremnost na dijalog i dobru volju za rešavanje svih pitanja u evropskom duhu".



Kako Hina prenosi, MVEP je pozvao, kako se navodi, institucije i zvaničnike Srbije da se u svojoj retorici i odlukama uzdrže od postupaka koji su u suprotnosti s načelima dobrosusedskih odnosa te da se okrenu rešavanju otvorenih pitanja između dve zemlje.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva