:

:

TV Most

Foto: indirektno.com

clock

Jun 22, 2018   15:05

0

180

Hrvatska, obeležen Dan antifašizma bez predsednice i premijera


U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH), Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska u šumi Brezovici svečano je obeležen Dan antifašističke borbe, kojem nisu prisustvovali ni predsednica ni premijer.


Na ulazu u šumu Brezovica, učesnike svečanosti je dočekala grupa desničara koji su transparentima protestovali protiv današnjeg skupa.


Gradonačelnik Milan Bandić je izviždan, a glasnim negodovanjem je propraćen govor ministra Dražena Bošnjakovića, koji je govorio kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića.


Dan antifašističke borbe Plenković je građanima čestitao putem Tvitera, porukom da se danas obeležavaju oružani otpor Hrvatske nacističkom pokretu u Evropi za vreme Drugog svetskog rata i pobeda Saveznika nad Hitlerom.


Prisutni su bili predstavnici diplomatskog kora, najuticajnije opozicione SDP Davor Bernardić, bivši predsednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, saborski zastupnici Milorad Pupovac, Veljko Kajtazi, Mirando Mrsić, Marko Šimić.


Predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABH) Franjo Habulin je na obeležavanju rekao da je aktuelna vlast u Hrvatskoj "pretvorila antifašizam na državnom niovu u privlačno upakovani proizvod izložen u izlogu i namenjen svetu".


"Iz dana u dan, suočeni smo sa sve agresivnijom propagandom istorijskih revizionista koji uveravaju da su pravi zločinci bili Titovi partizani, kako je Federativna Jugoslavija u kojoj je Hrvatska sačuvala mnoge važne osobine državnosti ustvari bila tamnica hrvatskog naroda", rekao je Habulin.


Rekao je i da će aktuelna vlast dokazati da je spremna na suočavanje s istinom o prošlosti jedino pokazujući da shvata veličinu antifašističke borbe, da prihvata antifašizam kao trajni, neizbrisivi i nepromenjivi temelj današnje samostalne Hrvatske i da odaje počast i onima koji su pali u antifašističkoj borbi i žrtvama fašizma.


Mediji podsećaju da je u organizovanoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno učestvovalo više od 500.000 hrvatskih građana.


U jedinicama Narodnooslobodilačke vojske borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njenoj teritoriji formirane su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.


Dan antifašističke borbe Hrvatska obeležava od sticanja nezavisnosti.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva