:

:

TV Most

Foto: 24sata.xp

clock

Jul 29, 2015   17:04

0

126

Hrvatska izlazi iz arbitraže

Zaključkom je Sabor obavezao Vladu da pokrene postupak za prestanak sporazuma o arbitraži iz 2009. zbog bitne povrede odredaba sporazuma od strane Slovenije, prenosi Beta.
EK: Arbitražni sud nastaviće rad

Arbitražni sud za pitanje granice između Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu nastaviće da radi, čak i ako Hrvatska odluči da se povuče iz arbitraže, saopštila je danas Evropska komisija, prenela je Hina.

"Da budemo jasni, čak i ako hrvatski parlament izglasa povlačenje iz arbitraže, Arbitražni sud će ostati i nastaviti s radom. Evropska komisija ne vidi održivu alternativu arbitražnom postupku", rekla je u portparolka Komisije Mina Andreeva na konferenciji za novinare pre nego što je u Saboru odlučeno o povlačenju Hrvatske iz arbitraže, prenosi Tanjug.

"Hrvatska ocenjuje da Arbitražni sud nije u mogućnosti da na način koji se očekuje od nezavisnog i stručnog međunarodnog suda, ispuni svoje zadatke", navedeno je u obrazloženju zaključka.

Povlačenje iz arbitraže podržali su svi poslanički klubovi, a u Saboru je bila potrebna dvotrećinska podrška, odnosno najmanje 101 glas.

Afera "Pirangejt" ujedinila je hrvatsku vlast i opoziciju, pa je premijer u ponedeljak na sastanku s predsednicima parlamentarnih klubova dobio podršku za napuštanje arbitraže.

Šefica diplomatije Vesna Pusić objasnila je uoči glasanja da će Vlada sutra, u skladu s odlukom parlamenta, formalno doneti odluku i o tome obavestiti Sloveniju, čime počinje proces izlaska iz sporazuma. Ona je poručila da problem granice između Hrvatske i Slovenije ostaje i da na tome treba raditi.

Ministarka je podsetila da se Hrvatska zalagala za rešavanje pitanja granice pred Međunarodnim sudom pravde, ali da nije imala podršku Slovenije, zbog čega je pristala na međunarodnu arbitražu.

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je da se dogodila greška zbog koje Hrvatska mora da se povuče iz postupka arbitraže.

"Nije problem u sporazumu već u ljudima. Ljudi su izneverili poverenje i mi iz ovog ugovora moramo da izađemo", naglasio je Milanović.

Na početku sednice, predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović pozvao je zastupnike u Saboru da usvoje zaključak kojim će ovlastiti Vladu da nastavi postupak istupanja Hrvatske iz arbitražnog postupka o međugraničnom sporu sa Slovenijom.

Obraćajući se zastupnicima na vanrednoj sednici Sabora, Milanović je rekao da je "ubitačno jasno šta Vlada mora da uradi", prenosi Tanjug.

"Mi Arbitražni sud ne možemo da ukinemo, ali mi možemo da izađemo iz ugovora, hoće li Sud nastaviti rad, mi s time nemamo nikakve veze. Slovenija se mora u roku od nekoliko meseci izjasniti o terminaciji ugovora i to je to", rekao je Milanović.

Podsetio je da Hrvatska nema ugovor o granici ni sa jednim susedom osim sa Mađarskom i zapitao kako će neko ući u arbitražni postupak posle najnovijeg skandala.

Nada se, kaže, da neće biti povišenih tonova ni iz Hrvatske ni iz Slovenije jer, dodao je, "mi moramo putem stabilnosti, mi smo članica EU I NATO-a".

"Mi smo gospodari svoje sudbine", poručio je Milanović.

Prema njegovim rečima, zajedništvo, jedinstvo i jednoglasje nije u prirodi demokratske politike, ali bi u ovom slučaju bilo dobrodošlo.

"Dogodila se greška u postupku nakon koje taj postupak ne može biti nastavljen. I svima nam je zbog toga neugodno. Što je najgore, oni koji su u tome učestvovali, to su priznali", kazao je Milanović.

Zagreb treba da napusti arbitražni postupak o graničnom sporu sa Slovenijom, pokazala je današnja rasprava u Saboru, a bivša premijerka Jadranka Kosor podsetila je da Hrvatska nikada ne bi bila članica EU da taj sporazum nije potpisan.

Kosorova, koja je i bivša predsednica HDZ-a, a sada nezavisni poslanik u Saboru, potpisnik je Arbitražnog sporazuma.

Lider najuticajnije opozicione stranke Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko poručio je da je skandal u Arbitražnom sudu pokazao da je u pitanju bio pokušaj ugrožavanja hrvatskih nacionalnih interesa.

Predstavnici Srba u Saboru podržali su Vladin predlog da Hrvatska napusti arbitražni spor o državnoj granici sa Slovenijom.

U ime kluba zastupnika SDSS-a, Saboru se obratio zastupnik Milorad Pupovac rekavši da nema druge nego doneti odluku koja je manje ili više izazvana onim što se događalo tokom arbitražnog postupka.

"ÄŒinjenice arbitražnog postupka koje smo saznali, koje su objavljene, govore o tome da je on teško kompromitovan, kontaminiran, i prema tome, prema našem razumevanju arbitražnog sporazuma, prekršen", rekao je Pupovac na vanrednoj sednici parlamenta.

Afera koju su mediji nazvali "Pirangejt" izbila je prošle sedmice kada su mediji objavili kompromitujuće transkripte i audio-snimke koji potvrđuju kontakte slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova, odnosno kako se dogovaraju o iznošenju argumenata i o tome kako da utiču na ostale sudije u postupku.

U međuvremenu su Sekolec i Drenik podneli ostavke, a Slovenija je u utorak imenovala novog arbitra.

Arbitražnim sporazumom koji su premijeri Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor, potpisali novembra 2009. godine, predviđeno je uspostavljanje Međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, uz vezu Slovenije sa otvorenim morem i korišćenje relevantnih morskih područja.

Izvor: RTS, Tanjug, Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva