:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2015   12:05

0

115

Hrvatska da osudi puštanje Glavaša na slobodu

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta smatra skandaloznom činjenicu da hrvatski državnici još uvek nisu osudili puštanje na slobodu Branimira Glavaša.

"Premijer Zoran Milanović, ministar pravosuđa Orsat Miljenić i ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić još uvek nisu osudili odluku Ustavnog suda Hrvatske koji je pre više od mesec dana ukinio pravosnažnu presudu osuđenom ratnom zločincu Branimiru Glavašu, kao i odluku Zagrebačkog županijskog suda da ga pusti na slobodu do ponovnog suđenja", navodi Linta u saopštenju.

On ocenjuje da je to još jedan dokaz da hrvatski državni vrh nije ništa učinio na ispunjavanju obaveza koje je Hrvatska preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa Evropskom unijom novembra 2011. godine a koje se odnose na jačanje nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa, procesuiranje ratnih zločina i poboljšanje položaja srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj.

Linta podseća da je osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš prisustvovao čak i inauguraciji nove hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović zajedno sa Tomislavom Merčepom, kome se sudi za zločine nad Srbima u Pakračkoj poljani i Markom Perkovićem Tompsonom, poznatim pevačem ustaških pesama.



To znači da Srbija može da sudi za ratne zločine i građanima koji nisu njeni državljani i za zločine koji nisu počinjenini na njenoj teritoriji, podseća Linta.

Važno je istaći da je Srbija pomenuti zakon usvojila 2003. godine u saradnji sa OSCE-om i drugim međunarodnim organizacijama, napominje Linta i podseća hrvatske zvaničnike i poslanike u Evropskom parlamentu da u međunarodnom pravu postoji takozvana univerzalna nadležnost koja se primenjuje u svetu.

Po principu univerzalne nadležnosti svaka država može da goni počinioce ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti ili genocida bez obzira čiji su državljani zločinac, žrtva i gde je delo izvršeno.

Tako je, na primer, u Belgiji i Danskoj, koje su članice Evropske unije, suđeno za zločine u Kongu a ni zločinci ni žrtve kao ni zločini nisu bili u državi u kojoj je suđeno, navodi Linta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva