:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2015   12:05

0

135

Hrvatska da ispuni obaveze prema Srbima


Miodrag Linta je u saopštenju izrazio očekivanje da će predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac zahtevati od Vlade Hrvatske da počne da ispunjava obaveze koje je preuzela zatvaranjem pregovora o poglavlju 23 o pravosuđu i ljudskim pravima u junu 2011. godine, kao i iz Ugovora o pristupanju sa Evropskom unijom u novembru 2011. godine, prenosi Tanjug.

Preuzete obaveze se odnose na poboljšanje položaja Srba u Hrvatskoj, procesuiranja ratnih zločina protiv srpskih civila i zarobljenika i sprovođenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji garantuje zapošljavanje Srba u javnim i državnim službama i upotrebu ćirilice u opštinama i gradovima gđe je učeće Srba preko jedne trećine u ukupnom stanovništvu, naveo je Linta.

Istakao je da Pupovac ima obavezu da zahteva od Hrvatske da ispuni navedene obaveze, "jer je u prvoj polovini 2011. godine aktivno lobirao u Berlinu i drugim evropskim centrima za što brži završetak pregovora zvaničnog Zagreba sa EU o Poglavlju 23".

Brojne činjenice pokazivale su i tada da Hrvatska apsolutno nije ispunila ni minimun standarda da zatvori pregovore o Poglavlju 23 jer nije rešila brojne probleme proteranih Srba i srpskih povratnika, naglasio je Linta.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva