:

:

TV Most

clock

Maj 14, 2018   12:05

0

115

Hrvatska 16. maja preuzima predsedavanje Savetom Evrope


Šefica diplomatije Marija Pejčinović Burić najavila je da će kao predsedavajuća SE Hrvatska zagovarati Istanbulsku konvenciju i u fokus staviti ono što je njena osnovna svrha - zaštita žena od nasilja. "Već i u Danskoj prilikom preuzimanja predsedavanja mi ćemo istaći naše iskustvo koje smo imali u ratifikaciji Istanbulske konvencije, probleme s kojima smo se suočavali odnosno pitanja koja su, po nama nepotrebno, bila nametnuta, a ne tiču se osnovne svrhe i samog cilja konvencije", rekla je Pejčinović Burić na konferenciji za novinare u Zagrebu uoči preuzimanja predsedavanja Savetom Evrope koje će biti u danskom Helsingoru, "Hamletovom gradu".


S obzirom na to da ima još država članica koje nisu ratifikovale konvenciju, rekla je Pejčinović Burić, "mi ćemo tokom našeg predsedavanja da radimo na tome da se pojasni hrvatski stav i stav SE" oko Istanbulske konvencije.


Ona je naglasila da u prvi plan treba vratiti "bit konvencije, njenu osnovnu svrhu, a to je zaštita žena od nasilja i nasilja u porodici".


Šefica hrvatske diplomatije predstavila je prioritete hrvatskog predsedavanja SE - borbu protiv korupcije, zaštitu prava nacionalnih manjina i ranjivih grupa, decentralizaciju u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave te zaštitu kulturne baštine i kulturne rute.


Savet Evrope danas broji 47 članica, odnosno njene članice su sve evropske zemlje osim Belorusije.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva