Istoričar književnosti, novinar, dugogodišnji predsednik Hrvatskog PEN-a Slobodan Prosperov Novak, koji je knjigu dr Zlate Bojović označio kao smešnu i vrlo opasnu, povodom izlaska izabranih dela Ive Andrića je rekao:



- Za nekoga ko ovde živi on može biti samo hrvatski pisac i dokaz za to da je moguće da jedan hrvatski pisac piše na srpskom.



Za hrvatsku javnost nema nedoumice, Milutin Milanković je hrvatski naučnik. Na pomen Nikole Tesle nikada nisu imali dilemu. Genije iz Gospića je hrvatski naučnik. "Noć muzeja", koja se krajem januara organizuje u gotovo celoj Evropi, u Hrvatskoj je bila posvećena izumima i otkrićima Nikole Tesle.



U SRBIJI na ove i slične hrvatske egzibicije, tipa "uzmi šta ti se svidi", uglavnom nema reakcije. Zato ne čudi što je pre neki dan u Sočiju, prilikom susreta sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ne bez ponosa, rekla kako je "jedan Hrvat bio ruski admiral". Reč je o Matiji Zmajeviću, Bokelju iz Perasta, admiralu flote Ruske mornarice, članu Admiraliteta carske Rusije i osnivaču Kaspijske flotile.