:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2018   18:05

0

118

Hrkalović: Srbija nastavlja da radi na regionalnoj bezbednosti


To se, kako je rekla, odnosi i na poboljšanje saradnje i koordinaciju sa svim zemljama regiona, ali i sveta.


 


„Region Zapadnog Balkana predstavlja značajan prostor za regrutovanje članova Islamske države koji se bore u ratovima u Siriji i Iraku. Prema podacima Evropola oko 800 terorista sa prostora Zapadnog Balkana do sada se pridružilo borbama na Bliskom istoku. Od toga, najveći deo boraca Islamske države dolazi iz Bosne i Hercegovine i sa teritorije Kosova i Metohije“, navela je Hrkalović.


 


Ona je istakla da poseban izazov za Srbiju predstavlja složena bezbednosna situacija na teritoriji Kosova i Metohije, koja je poznata po značajnom broju ekstremista povezanih sa Islamskom državom i drugim terorističkim organizacijama.


 


„Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije ulaže značajne napore u borbi protiv terorizma. Naš fokus je na ranom otkrivanju lica koja žele da se priključe terorističkim organizacijama u stranim državama, kao i na aktivnostima osoba koje su se vratile u Srbiju. U Srbiji je do sada zbog učestvovanja u terorističkim organizacijama na stranim ratištima prvostepeno osuđeno sedam lica na ukupnu kaznu zatvora od skoro 70 godina. Naš cilj je jasan i podrazumeva smanjenje propagiranja radikalnih ideologija i sprečavanje regrutacije potencijalnih terorista i presecanje kanala finansiranja i komunikacije“, navela je Hrkalović.


 


Ona je podsetila da je Srbija Akcionim planom Nacionalne strategije za sprečavanje i borbu protiv terorizma predvidela više strategijskih ciljeva.


 


„U borbi protiv terorizma treba posvetiti pažnju sprečavanju i suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji ka njemu vode i zato je neophodno uložiti maksimalne napore u njihovu prevenciju, posebno kada su u pitanju mladi i razumevanje izazova sa kojima se suočavaju. Posebnu pažnju treba usmeriti na prevenciju radikalizacije mladih preko interneta, odnosno na praćenje i uklanjanje onlajn sadržaja koji promovišu terorizam i nasilje“, rekla je Hrkalović.


 


Ona je istakla i da važan segment u prevenciji predstavlja i koncept rada policije u zajednici, kome je u fokusu uspostavljanje partnerstva i poverenja između policije i građana, saopšteno je iz MUP-a.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva