:

:

TV Most

clock

Novembar 08, 2015   12:05

0

113

HR: Više od milion i po Hrvata već glasalo

Odziv je za sada nadmašio onaj sa prethodnih parlamentarinih izbora 2011. godine, kada se u istom terminu izjasnilo 46,06 odsto glasačkog tela.

Najveći odziv je u prvoj izbornoj jedinici, u kojoj je glasalo 51,62 odsto građana, dok je u svim drugim jedinicama odziv niži od 50 procenata, prenose hrvatski mediji.

Najmanji je odziv u petoj izbornoj jedinici u koju spadaju Vukovar, Vinkovci, Ilok, Slavonski Brod, a po županijama najveći broj glasača je u Gradu Zagrebu i Varaždinskoj županiji, a najmanji u Brodsko-posavskoj.

Od gradova, najveći odaziv zabeležen je u Varaždinu, slede Karlovac, ÄŒakovec, Zagreb i Velika Gorica.

Odziv birača je bolji nego na izborima 2011. godine, kad je do 11, 30 sati glasalo 566.000 birača, odnosno 16, 4 posto.

U Hrvatskoj su jutros u sedam sati otvorena birališta za izbore na kojima birači odlučuju o novom sazivu Hrvatskog sabora, a koji se u javnosti ocenjuju kao najneizvesniji.

Smatra se da je malo verovatno da će bilo koja od dve najuticajnije stranke vlasti i opozicije, SDP I HDZ, osvojiti većinu dovoljnu za formiranje vlade.

Podsećamo, u Hrvatskoj su jutros u sedam sati otvorena birališta za najneizvesnije izbore do sada na kojima birači odlučuju o novom sazivu Hrvatskog sabora.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je prilikom glasanja sve građane da isto učine “jer danas biramo sudbinu za sledeće četiri godine”.

"Jutarnji" piše da će ona večeras dati izjavu u obnovljenom pres centru koji je u toj funkciji zadnji put korišćen u vreme prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Isto je učinio i Zoran Milanović koji je, upitan kako će provesti nedelju, citirao stihove iz pesme "Odlazak" Tina Ujevića "u slutnji, u čežnji daljine, daljine, u srcu, u dahu, planine, planine".

"Idemo u planine", rekao je Milanović, dodajući da će se naći sa saradnicima i "neće plandovati, jer ima posla i danas".

Osim toga, oba lidera vodećih stranaka u Hrvatskoj, SDP-a Zoran Milanović i HDZ-a Tomislav Karamarko, izrazili su uverenje da će njihove koalicije formirati novu vladu.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva